Borgmästaren i Bagdad gripen

NYHETER

USA: Han tog sig ett ansvar som inte är hans

Foto: Mohammed Mohsen al-Zubaidi, till höger, återvände efter kriget från exil och utnämnde sig själv till borgmästare. Här skakar han hand med en hög shiitisk företrädare.

De amerikanska styrkorna har fått nog av Mohammed Mohsen al-Zubaidi – som själv utnämnt sig till borgmästare av Bagdad.

I dag greps han.

– Han tog sig ett ansvar som inte är hans, säger kapten David Connolly.

De amerikanska styrkorna i Bagdad har den senaste veckan sett på när Bagdads självutnämnde borgmästare och hans följe dragit fram i staden. Men nu har de fått nog av Mohammed Mohsen al-Zubaidi.

I eftermiddag beslutade man att tillfångata honom och sju av hans närmsta män. Enligt USA har han inte fått arbetet tilldelat sig – och han inte gjort som de vill heller.

”Har tagit på sig en myndighetsroll”

– Han har inte stött koalitionen och tagit på sig en myndighetsroll som inte varit hans, säger militärtalesmannen David Connolly till nyhetsbyrån AP.

Mohammed Mohsen al-Zubaidi återvände efter kriget från exil och utnämnde sig själv till borgmästare. USA har retat sig på att affärsmannen Zubaidi tagit på sig rollen – och inte förnekat ryktena om att han skulle vara utsedd av USA.

– Han har utgivit sig för att vara borgmästare, men han har aldrig givits den posten, säger David Connolly.

Avvakta hans order

De senaste dagarna har koalitionen försökt att allt tydligare markera sitt avståndstagande från Zubaidi. Denne har dock – enligt de amerikanska anklagelserna – skrivit brev till koalitionen när han bett dem avvakta hans order. Bland annat ska Zubaidi ha ansett sig vara den som ska besluta när elkraftverk åter skulle sättas igång – och vilka av de tidigare arbetarna som skulle sparkas.

Flyttade in på Sheraton

När Zubaidi anlände till staden flyttade in på hotell Sheraton i Bagdad. Där har han den senaste veckan tagit emot tusentals irakier och låtit dem fylla i anställningsansökningar. Och redan i onsdags verkade måttet rågat för amerikanerna, som hotade att gripa honom.

– Alla som bär uniform tillsammans med Zubaidi kommer att gripas som en stridande part. De enda människor i Bagdad som får använda uniform är de som vi har utsett, sa överstelöjtnant Alan King.

– Han sköter Bagdad precis lika mycket som Saddam.

Men hoten räckte inte. Och sedan i eftermiddags sitter Zubaidi nu inspärrad.

Mattias Lundell