Terrordömd svensk får 26 års fängelse

NYHETER

Stockholm/Tunis

En 20-årig svensk från Göteborgstrakten har fått en dom på 26 års fängelse fastställd av högre rätt i Tunisien. Han är dömd i sin frånvaro för att tillsammans med sju andra ha planerat terrordåd i hamnstaden Zarzis.

Samtliga har förnekat anklagelserna och hävdar att de har blivit torterade av polisen för att erkänna.

Sex ungdomar fick sina straff reducerade från 19 år och tre månader till 13 år. En fransk medborgare, som liksom svensken dömdes i sin frånvaro, fick straffet från underrätten den 6 april fastställt till 26 år.

De tunisiska myndigheterna har anklagat ungdomarna, som alla är mellan 18 och 22 år, för att ha använt sig av internet för att ta fram information för att tillverka explosiva ämnen som sedan skulle användas i terroristattacker.

- Undersökningarna visar att de bildat en kriminell organisation med avsikt att utföra terroristattacker, uppger en officiell talesman i Tunisien för nyhetsbyrån AFP.

Den 20-årige mannen är svensk medborgare och därmed är det inte aktuellt med någon utlämning.

Den tunisiske medborgarrättsaktivisten och advokaten Radia Nasraoui har betecknat rättegången mot de anklagade som en parodi på rättvisa.

Organisationen Reportrar utan gränser anser att det inte finns någon fri press i Tunisien.

- Tunisien är extremt och har bland annat slagit hårt ner på användandet av internet för att strypa informationsflödet. Det finns de som ser det här fallet som ett sätt att klämma åt internetanvändarna, säger Urban Löfqvist, kansliansvarig på Reportrar utan gränser i Sverige till TT.

TT-AFP