Filmens gudfader är borta

NYHETER

Skådespelaren Marlon Brando är död.

Han kallades "den störste någonsin" och belönades med två Oscar - men dog utfattig på ett sjukhus i Los Angleles.

Marlon Brando blev 80 år.

Foto: Marlon Brando är mest känd för sin roll som don Vito Corleone i Gudfadern från 1972.

Marlon Brando föddes 3 april 1924 i Omaha, Nebraska. Pappan hette egentligen Brandeau och var framgångsrik försäljare. Mamman var amatörskådespelare och alkoholist - och uppmuntrade en ung stilig granne att spela teater. Grannen hette Henry Fonda.

Sparkades ut från militärskola

Marlon kallades Bud som ung och var en tjurig rebell redan då. Han skickades till militärskola men relegerades. 19 år gammal lämnade Brando föräldrahemmet och reste till New York, fast besluten att bli skådespelare.

På fredagen bekräftade Brandos advokat att skådespelaren avlidit på ett sjukhus i Los Angeles i torsdags kväll.

Enligt de första uppgifterna fördes Brando till sjukhus i onsdags, efter en längre tids ohälsa.

Dödsorsaken har inte offentliggjorts.

Brando var själv ytterst mån om sin integritet.

- Jag är mig själv, även om jag måste slå huvudet i en stenvägg för att fortsätta med det, sa den eviga rebellen i mitten av 90-talet.

Det har skrivits spaltkilometer om hans svällande kroppshydda, hans många älskarinnor, de bittra skilsmässorna, vårdnadstvisterna och andra tragedier.

Brando själv sa ingenting utan drog sig tillbaka på korallön Tetiaroa norr om Tahiti. Där levde han de sista åren med sin tredje fru Tarita Teripaia, motspelerska i filmen "Myteriet på Bounty".

Han ville själv att hans stoft skulle spridas för vinden i Söderhavet, i en ceremoni ledd av vännen Jack Nicholson.

Rebellen från Broadway

Brandos liv på scenen och framför kameran gjorde honom till en legend.

Han var rebellen från Broadway som slog knock på Hollywood, men också en man som knäcktes av ett trassligt privatliv kantat av en rad tragedier. I bakgrunden finns åtta barn - vissa säger ännu fler - och tre äktenskap, plus en rad älskarinnor.

Brandos dotter och en ex-hustru har begått självmord och en blivande svärson mördades av Brandos egen son Christian.

Sonen dömdes till fängelse för mord på sin halvsyster Cheyennes pojkvän 1990 och Brando betalade stora summor i advokatkostnader. Systern kunde aldrig glömma utan drabbades av depression och tog livet av sig fem år senare, bara 25 år gammal.

Marlon Brando drogs också in i kostsamma vårdnadstvister och även tvister med före detta anställda.

- Jag hatar skådespeleri. Jag gjorde det bara för pengarna, sa en deprimerad Brando 1996.

Utblottad

Enligt en nyligen utkommen bok var Marlon Brando utblottad då han dog, tyngd av enorma skulder på minst 11 miljoner dollar.

- Han gömde till och med sina två Oscarstatyetter för att de inte skulle tas i beslag för att betala skulder, berättade författaren Patricia Ruiz nyligen.

Marlon Brando förändrade Hollywood. Han var bara 23 år då fick rollen som Stanley Kowalski i filmatiseringen av Tennessee Williams klassiker "A streetcar named desire" ("Linje Lusta"). Brando hade då redan gjort succé i samma roll i 300 föreställningar på Broadway.

Strax efter följde "On the waterfront" ("Storstadshamn"), också den regisserad av legenden Elia Kazan. Rollen som Terry Malloy gav Brando hans första Oscar.

Geniförklarad - och svår

Brando geniförklarades och hans arbetssätt, Metoden, förändrade skådespeleriet för alltid.

Samtidigt gjorde han sig ett rykte som svår att jobba med - enligt många ett välförtjänt rykte.

1972 gjorde Brando en lysande comeback. Det året kom både "Sista tangon i Paris" och "Gudfadern" - den senare gav Brando ytterligare en Oscar som bästa skådespelare för rollen som don Corleone.

Den utmärkelsen vägrade han att ta emot själv. I stället skickade Brando kvinnan Shasheen Littlefeather, med uppdrag att berätta för världen om Hollywoods skamliga behandling av indianerna.

Miljoner för "Stålmannen"

Rollen som maffialedaren blev en av de sista framgångarna. Efter den gjorde Brando få uppmärksammade insatser, möjligen med undantag för rollen som överste Kurtz i "Apocalypse now" och en och annan cameoroll, bland annat i "Stålmannen", en biroll som påstås ha gett honom en miljon pund - i minuten.

Sammantaget hade han huvudroller i ett 40-tal filmer. Han jobbade också med en rad legendariska regissörer, förutom Kazan även Bernardo Bertolucci och Francis Ford Coppola.

Höll på med ny film

Under filmfestivalen i Cannes i maj i år tillkännagavs att Brando skulle göra comeback på vita duken. Han skulle spela sig själv i "Brando and Brando", regisserad av tunisiern Ridha Behi.

Behi beskrev själv manuset som "ett sätt att utforska den otroligt orättvisa konflikten mellan västerländsk teknologi och materialistisk makt och de många människor som bara har sin identitet och sina tidlösa värderingar att försvara sig med".

Filmen skulle spelas in i Tunisien och Los Angeles i sommar.

Filmerna

Caroline Olsson