"Dödsstraff enda möjliga slutet för Saddam"

NYHETER

Avrättning är enda möjliga slutet för Saddam, menar experterna.

Man tvivlar också på att Saddam får en rättvis rättegång.

Det skulle ta för lång tid - och Saddam är en säkerhetsrisk så länge han är i livet.

Åtalet mot Saddam är första steget mot fred och säkerhet i Irak. Det är också början till slutet både för Saddam och hans regim.

- Nu och på allvar börjar processen. På så sätt kan det också påverka landets lugn och säkerhet i den bemärkelsen att många i Irak anser att Saddam är orsaken till en del av oroligheterna, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Planerar återinföra dödstraffet

Parallellt med att Irak återfått kontrollen och Saddam överlämnats till irakiska myndigheter har landets nya regering också flaggat för att man tänker återinföra dödsstraff.

För Saddam finns inget annat slut, säger Said Mahmoudi.

- Det finns inget annat slut i dagsläget. Och med hänsyn till de förväntningar som befolkningen i Irak har är det svårt att se hur en annan utgång skulle vara acceptabel.

Lovar rättvis rättegång

Officiella källor i Irak har försäkrat att Saddam och hans elva närmaste män kommer att få en rättvis och korrekt rättegång.

Till åtalet bifogas tonvis med dokument - papper som kommer att ta mycket lång tid att gå igenom. Dessutom är insamlingen av bevis är långt ifrån färdig och det spekuleras i att själva rättegången inte kommer att starta förrän tidigast i början av nästa år.

Mot det talar en stark önskan från Bush-administrationen att få igång den tv-sända rättegången senast till upploppet inför det amerikanska presidentvalet i november.

- Det är oerhört viktigt för Bush-administrationen att rättegången börjar innan november eftersom det sannolikt skulle öka sympatin för Bushs krig i Irak.

Dessutom anses Saddam av många bedömare utgöra en allvarlig säkerhetsrisk så länge han är i livet.

Ju snabbare han avrättas desto snabbare tror ledare att man kan återfå ordning - men det vill få säga högt.

- Och om det ska bli en riktig process, vilket jag tvivlar på, så kan det ta lång tid, säger Said Mahmoudi.

"Det är en hämndstämning"

Samtidigt som Saddam nu åtalas och förnedras inför kamerorna stiger hoppet hos hundratusentals exil-irakier världen runt.

Ropen på hämnd stiger också - och chansen för någon av Saddams medarbetare att klara sig levande bedöms som liten.

Said Mahmoudi jämför situationen med läget i Iran strax efter revolutionen.

- Det är en hämnd-stämning, då med shahen, nu med Saddam.

Caroline Olsson