"Värden stal min bostad"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-03

Birgittas lägenhet uthyrd till en annan

Birgitta Henriksson skulle flytta tillbaka till sin lägenhet efter renovering.

Men då hade värden bytt lås och hyrt ut till någon annan.

- De har stulit hennes bostad, säger P-O Brogren på Hyresgästföreningen.

Nycklar men ingen lägenhet Birgitta Henriksson har blivit bestulen på sin lägenhet i Sundbyberg, hävdar Hyresgästföreningen.

Birgitta Henriksson flyttade in i lägenheten på Duvgränd i Sundbyberg 1994.

- Jag fick höra att det fanns en tom lägenhet och frågade värden om jag fick hyra den. Han sa ja under vissa villkor, säger hon.

Muntligt avtal

Enligt henne ville värden inte skriva något skriftligt kontrakt. Lägenheten skulle renoveras och han ville inte behöva fixa en evakueringsbostad under reparationsarbetet.

- Jag sa att jag ändå ville hyra lägenheten så vi kom överens om att skriva kontraktet när renoveringen var avklarad, säger hon.

Renoveringen kom igång i mitten av 2002. Birgitta evakuerade sig själv, som uppgjort, och såg fram emot att få flytta tillbaka till en fräsch lägenhet.

Bytte ut låset

Men till sin fasa upptäckte hon att värden inte tänkte låta henne flytta tillbaka. Låset hade bytts ut och någon annan bodde i hennes lägenhet.

- De påstod att jag hade hyrt lägenheten i andra hand av en firma som jag aldrig hade hört talas om. Men det skulle jag väl ha märkt efter åtta år i lägenheten, säger hon.

Birgitta Henriksson vände sig till Hyresgästföreningen som stämde fastighetsägarna inför Solna tingsrätt. Då ändrade sig värden och påstod inte längre att det var ett andrahandskontrakt.

"Hon sa upp den"

- Nu erkänner de att hon hade ett förstahandskontrakt. I stället påstår de att hon sagt upp lägenheten genom att flytta ut och lämna tillbaka sina nycklar, säger P-O Brogren på Hyresgästföreningen.

Men nycklarna har hon bevisligen kvar. Och enligt P-O Brogren måste ett kontrakt sägas upp skriftligen, vilket inte skett.

- Besittningsskyddet gäller lika mycket även om kontraktet bara är muntligt. Det gör det alltid så länge man inte skriver på ett särskilt dokument där man avsäger sig det, säger han.

"Det var uppgjort"

Fastighetsägarna hävdar att det var uppgjort att Birgitta Henriksson inte skulle återflytta efter renoveringen. Något papper som styrker detta finns dock inte.

Aftonbladet har talat med en av fastighets-ägarna. Han vill inte kommentera fallet utan säger att tvisten ska lösas av de olika parternas jurister.

Frågan ska nu avgöras av Solna tingsrätt.

Olle Castelius

ANNONS

Följ ämnen i artikeln