Krigsförbrytaren Plavsic i Sverige

NYHETER

Bosnienserben Biljana Plavsic kan sitta av straffet på Hinseberg

STOCKHOLM

Den bosnienserbiska krigsförbrytaren Biljana Plavsic har kommit till Sverige för att avtjäna sitt straff. Troligen blir det på kvinnofängelset i Hinseberg, norr om Örebro.

Foto: ap
Biljana Plavsic.

Regeringen fattade sitt beslut i torsdags och Biljana Plavsic sitter sedan samma dag i en cell på Kronobergshäktet. Beslutet om var Plavsic ska placeras väntas inom några dagar.

– Det naturliga förstahandsvalet är vår enda större kvinnofängelseanstalt Hinseberg, säger Christer Isaksson, säkerhetsansvarig på Kriminalvårdsstyrelsen, till TT.

Lämna häktet

Andrahandsalternativet ligger i Ystad, en sluten anstalt för både kvinnor och män.

– Vi hoppas att hon ska lämna Kronoberg inom så kort tid som möjligt. Hon ska inte sitta på ett häkte, hon har ju suttit fyra månader på ett häkte i Haag innan hon kom till Sverige, säger Christer Isaksson.

Den i dag 72-åriga Plavsic var tidigare president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska. Hon dömdes i februari till elva års fängelse för brott mot mänskligheten av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Plavsic är den hittills högst uppsatta politiker som dömts under tribunalens tioåriga historia.

Kriminalvårdsstyrelsen bedömer risken för fortsatt brottslighet som liten.

– Det är ett väldigt speciellt brott hon har begått. Dessutom har hon frivilligt anmält sig och är vid hög ålder, säger Christer Isaksson.

Ilskna röster

Frågan om Plavsics egen säkerhet är dock lite mer komplicerad. Men Christer Isaksson hoppas att hon slipper isoleras.

– Det brott hon är dömd för väcker väldigt mycket känslor. Mycket antipatier och en del sympatier. Vi måste göra en avvägning om det finns fara för hennes eget liv, säger han.

Ilskna röster har höjts från några av de muslimer som föll offer för bosnienserbernas etniska rensning. De upprörs över att tribunalen placerar Plavsic i svenskt fängelse, där de tror att hon får leva lyxliv med hästar, bastu och solarium.

– I stället för att straffa grova krigsbrottslingar som tog livet av många av våra nära och kära belönar krigsförbrytartribunalen dem, säger Munira Subasic, ledare för en stödgrupp för överlevande från massakern i Srebrenica 1995, till Reuters.

Första till Sverige

Christer Isaksson har varit med och planerat för Plavsics Sverigeflytt i flera månader. Han har det övergripande ansvaret för hennes säkerhet tills hon kommer ut på en anstalt.

– Att hon själv skulle ha valt Sverige tror jag är en missuppfattning. Jag tror att hon ville verkställa straffet hemma i Serbien-Montenegro. Men Sverige har tillfrågats och hon har accepterat, säger han.

Det här är första gången som Sverige får en förfrågan från krigsförbrytartribunalen i Haag och därför är Plavsic den första krigsförbrytaren i modern tid som Sverige tar emot.

– Det är rimligt att förmoda att vi kommer att ta emot fler. Men det handlar inte om några mängder utan någon enstaka, säger Christer Isaksson.

Biljana Plavsics fängelsetid i Sverige ska följa de svenska reglerna, men kan bli längre än normalt eftersom regeringen kan frångå reglerna om villkorlig frigivning när två tredjedelar av straffet har avtjänats.

Biljana Plavsic krigsförbrytaren som erkände

TT