Vanligt att familjen betalar

NYHETER

Leif GW Persson: Hälften av de utsatta går till polisen

Flera svenska företagstoppar har i hemlighet betalat ut miljonbelopp till kidnappare.

De har inte vågat kontakta polisen – varken före eller efter lösesumman betalats.

Många stora företag har nu tecknat hemliga kidnappningsförsäkringar för sina chefer.

Dick Malmblad, säkerhetschef på Svensk Handel, känner till ett flertal fall där lösesummor betalats till kidnappare utan att en polisanmälan gjorts.

Miljonbelopp

Betalningarna har varit från några hundratusen kronor upp till miljonbelopp.

Många vågar inte gå till polisen även efter att lösensumman betalats och den kidnappade frisläppts.

Stort mörkertal

– Det är biljetten för att få lugn i familjen. De drabbade vill inte återuppleva hela processen och deras historia kanske blir offentlig. Dessutom finns alltid risken att den som utsatt familjen blir förbannad, säger Dick Malmlund till Dagens Nyheter.

Polisprofessor Leif G W Persson säger till DN att han uppskattar att hälften av alla som utsätts för kidnappning och utpressning inte tar kontakt med polisen. Han känner själv till två fall.

För att slippa blanda in polisen och snabbt kunna betala en stor summa pengar till utpressare, har många stora företag valt att teckna hemliga kidnappningsförsäkringar för sina chefer.

Enligt DN innehåller försäkringen en ekonomisk ersättning som ska täcka lösensumman och andra omkostnader samt ett team som ska hjälpa den drabbade familjen att få den kidnappade frisläppt.

– Organisationen bistår den drabbade med råd om hur man ska ställa sig till kidnapparnas krav, hur man ska sköta förhandlingarna och när det är dags att betala, säger Hans Peder Jensen, vice vd för försäkringsmäklarbolaget AON.

Ofta ingår personer med militär bakgrund i en sådan organisation.

Man bedömer från fall till fall om polisen ska kontaktas.

Svårt att bli fri

Svenskt Näringsliv uppmanar alla drabbade att kontakta polisen.

– Risken finns att man får fortsätta att betala. Det är svårt att köpa sig fri, säger deras säkerhetschef Tommy Svensson till DN.

Enligt flera bedömare i media kan en lista över rika svenskar ligga bakom kidnappningen.

Tidningen Expressens edition GT har vid två tillfällen, april 2003 och april 2004, publicerat uppgifter om bland andra Fabian Bengtsson under rubriken ”De är rikast i Västsverige”.

Läs mer:

Tidigare:

Johan Edgar