Kungen byter till - motionscykeln

NYHETER

"Vasaloppet känns väldigt långt borta"

1 av 2 | Foto: det var då... Tre gånger har kungen gett sig ut i fädrens spår. Här går han i mål 1997.

HUDIKSVALL

Kungen har skaffat sig en motionscykel som han håller flåset med i källaren hemma i Drottningholm.

För lite snö har tvingat honom att ändra sina motionsvanor.

- Jag som trodde att jag aldrig någonsin skulle sitta på en sådan där cykel, säger han.

Kungen har tidigare gjort sig känd som en flitig motionär i skidspåren.

Tre Vasalopp har det blivit.

Frågan är nu om det blir några fler.

- Nja, jag trodde länge att det skulle bli det, men nu känns Vasaloppet som ett väldigt långt lopp, säger kungen när Aftonbladets utsände får en intervju med honom i samband med invigningen av skid-SM i Hudiksvall.

- För att genomföra ett Vasalopp måste det mesta funka. Man ska ha tid. Man ska vara frisk. Och alla leder ska fun-gera. Det räcker att man stukar eller vrickar sig så tappar man så mycket att man aldrig kommer igen.

Mindre snö nu

Tidigare var det kungen som hade bäst resultat i den kungliga familjen när det gäller idrottsprestationer. Men inte längre.

- Min son är stark, han är bäst nu. Men det är så det ska vara, säger kungen.

Framför allt är det den senaste tidens dåliga vinterväder som tvingat kungen att ändra sina motionsvanor.

-Vi har ju ingen snö i Stockholm, säger han. Det var mycket mer snö förr i tiden. Det är konstigt men det är så det är. Eller kanske man bara upplevde att det var så.

- För att i alla fall hålla i gång lite så har jag den här hösten suttit på en sådan där motionscykel hemma i källaren, vilket jag tidigare aldrig någonsin trodde jag skulle göra, säger han.

-Det har ju inte gått att komma ut. Men jag ska försöka komma ut i skogen i alla fall så småningom.

Kungen följde gårdagens SM-tävlingar i skidor med stort intresse från åskådarplats. Han är positiv till de nya reglerna med masstarter och åkning i fristil, det ökar spänningen för publiken.

Dopningen smutsar

De senaste årens dopningsfall har smutsat ner längdåkningen. Kungen tror ändå att det går att vinna tillbaka förtroendet för sporten.

- Men man måste få upp problemet till ytan i ett tidigt skede, säger han. Alla regler finns ju och teknikerna för kontroller går framåt hela tiden.

-Dopning kan ju inte bara förstöra skidsporten utan förstör också människor. Det är skadligt för dem som använder det. Dessutom är det en ful business i detta.

Thomas Gustafsson