Explosion på fabrik - 16 döda

NYHETER

Gasläckan hade varit känd i en halvtimma.

Polis och brandkår höll precis på att spärra av området.

Då kom explosionen.

Foto: Explosionen följdes av en Kraftig Brand Polis och brandkår höll på att spärra av fabriksområdet - då exploderade byggnaden som låg i ett industriområde utanför Bryssel.

Smällen var mycket kraftig. Enligt vittnen slungades människokroppar flera hundra meter av den kraftiga explosionen som inträffade i ett industriområde sydväst om Bryssel vid niotiden i går morse.

En byggnad som stod ett tiotal meter från gasläckan blev totalförstörd och två fabriker i närheten började brinna.

Omkring 120 skadades

- Det fanns kroppar på parkeringsplatser och på fälten och utbrända bilar i ett halvkilometerstort område. Det såg ut som en krigszon, säger François Boileau, talesman för den lokala brandkåren, till den belgiska radions nätsida.

Gasläckaget kom från en ledning sex meter under marken i industriområdet Ghislenghien nära staden Ath, några mil från den belgiska huvudstaden, där en ny fabrik håller på att byggas. Den kraftiga explosionen följdes av en svår brand.

Dödssiffran i gasexplosionen steg under lördagen till 16 personer, sedan ytterligare en person avlidit. Myndigheterna befarande dock att siffran kunde komma att stiga ytterligare, eftersom 40 procent av de 120 skadade led av svåra brännskador.

Flera av offren var poliser och brandmän som arbetade med avspärrningarna.

Johan Taubert, TT