Stolen lossnade i brantaste delen

NYHETER

Olyckan kan finnas på film

Varje dag flyttas två stolliftar ett par meter på vajern - för att motverka slitage.

Det kan vara orsaken till den tragiska olyckan.

En av de inblandade ungdomarna hade filmkameran på då olyckan hände.

Foto: Liftsystemet besiktigades i april i år. Vad som orsakat olyckan är ännu oklart. Den dagliga rutinen att flytta två stolar kan vara en orsak.

På onsdagen avslöjades att en av de fyra ungdomar som var inblandade i olyckan filmade färden. Han satt i den liftkorg som lossnade och filmen kan kanske ge värdefull information om olyckan, uppger norska NRK. Filmen kommer att överlämnas till svenska polisen, uppger TT.

Polisen utreder

Statens haverikommission beslutade på onsdagen att utreda liftolyckan i Abisko.

Normalt utreder haverikommissionen bara olyckor förknippade med tåg, flyg eller båtar. Men är olyckan särskilt allvarlig, kan kommissionen kallas in.

Polisen har inlett en teknisk undersökning på olycksplatsen. Liftsystemet från 1966, som har 60 korgar och är 2 km lång, besiktigades så sent som i april.

Vad som orsakade olyckan är i dagsläget oklart. Enligt uppgifter till Aftonbladet flyttar personalen varje dag två av liftsystemets korgar ett par meter på vajern för att motverka slitage.

Mänsklig faktor

Stolliftens fäste i vajern lossas och flyttas. Därefter fästs korgarna vid vajern igen. En bult säkrar korgen vid vajern.

Putte Eby, platschef på Abisko turiststation, säger:

- Det kan vara materielfel eller mänskliga faktorn.

Vid gårdagens olycka släppte plötsligt liftens fäste i vajern. Det skedde i det brantaste partiet i liften. Stolliften rasade därefter bakåt längs vajern och slog i den bakomvarande liften.

Andreas Johansson, Annika Sohlander, Caroline Olsson