Gudrun Schymans krönika var plagiat

Kristianstadsbladet bryter avtalet med förra vänsterledaren

Kristianstadsbladet bryter avtalet med den förre vänsterledaren Gudrun Schyman. Hennes första krönika i tidningen visade sig nämligen till största delen vara ett plagiat.

Jonas Duveborn, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, är besviken och upprörd.

- Jag anlitar inte krönikörer för att de ska kopiera artiklarna från internet, säger han till den egna tidningen.

Gudrun Schyman får 3 000 kronor per krönika som enligt kontraktet skulle levereras var fjärde vecka.

Ledarredaktionen presenterade den första krönikan på fredagen. På sidan två i tidningen bjöd Gudrun Schyman in läsarna till ett samtal om vardagen och livet och började "lite mjukt med att berätta en alldeles verklig historia".

Schyman tog därefter i sin text med läsaren hem till en familj där skillnaderna mellan vilka uppgifter kvinnan i hemmet tar på sig och vilka uppgifter mannen sköter skulle framgå.

Läst förut

Men på fredagsmorgonen ringde läsare till tidningen och berättade att de kände igen historien och läst den förut.

Jonas Duveborn sökte då texten på internet. Han fann då till exempel att den publicerades i Sveabladet, en tidning för utlandssvenska kvinnor, i december 2001, berättar Kristianstadsbladet.

- Den enda skillnaden är att Gudrun Schyman har bytt ut namnet på mannen i familjen, annars är det samma text. Det allvarliga är att Gudrun Schyman försöker få det att framstå som om det är hennes egna ord, när hon i själva verket plagierat en text rakt upp och ner från nätet, säger Jonas Duveborn.

Synd

Den förre vänsterledarens krönika har nu stoppats i de tre tidningar som ingår i Skånemedia. Trelleborgs Allehanda skulle ha haft den på lördagen och Ystads Allehanda senare.

Gudrun Schyman säger till Kristianstadsbladet att det är synd att tidningens ledarredaktion inte kontrollerade hennes text mot nätet före publiceringen.

- Då hade vi sluppit det här, säger hon.

Men hon håller inte med om att hon vilselett någon genom att få berättelsen i krönikan att framstå som sin egen.

- Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle uppfattas så. Min mening var att återberätta en historia, säger Gudrun Schyman. Det ska inte uppfattas som att den är självupplevd.

TT

Publisert: