Nyheter

Monsterorkanen har kommit till USA

Av: 

Niklas Eriksson

John Granlund

NYHETER

60 miljoner väntas drabbas de närmaste dagarna när ”Frankenstorm” slår till med full kraft

Tiotusentals amerikaner flyr sina hem på USA:s östkust.

”Frankenstorms” förtrupper har nått land.

– Tiden för förberedelser och snack är förbi, säger Craig Fugate på katastrofmyndigheten FEMA.

Aftonbladets fotograf Linda Forsell och reporter Carina Bergfeldt på plats i New York.
Aftonbladets fotograf Linda Forsell och reporter Carina Bergfeldt på plats i New York.

Strax före midnatt föreberedde New Jerseys guvernör Chris Christie sina invånare på det värsta i en direktsänd presskonferens. Han uppmanade alla att söka skydd nu om de var i behov.

– Ni har bara timmar på er, sök skydd nu om det behövs. Sedan är det försent, säger han.

Och under presskonferensen framkom att staten räknar med att orkanvädret drar in vid 04-tiden, svensk tid. I New Jersey var alla statligt anställda uppmanade att stanna hemma, kollektivtrafiken stängd och invånarna beordrade att hålla sig inne.

– Håll er inne, försök inte spela hjälte, säger Chris Christie.

På söndagen började evakueringen av städer och samhällen längs USA:s östkust. Utanför de mest befolkade områdena i USA väntas Sandy till havs möta upp med två kraftiga vinterstormar och effekterna av ”superstormen” har redan börjat märkas över land.

I New Jersey har kustinvånare redan flytt till inlandet.

– Vad som är konstigt är att stormen egentligen inte ens är här men vi ser redan effekterna, säger Penelope Penn till CNN.

Hon befinner sig i Hamptons Road i Virginia där kraftig vind slagit ut strömmen i vissa området.

De första regndropparna och stormbyarna över USA:s östliga delstater är bara en försmak av det oväder som väntas plåga landsändan under de kommande dagarna

I North Carolina slår höga vågor över land och de första tecknen på översvämningar har börjat synas. I Virginia bävar befolkningen för effekterna.

– Det är riktigt obehagligt, folk är väldigt rädda. Det har känts som att det bara är tomma varningar förut i veckan men nu märks det att det kan vara på riktigt, säger svenska Elina Emerson som bor 20 minuter utanför Washington i Reston, Virginia.

60 miljoner berörda

Runt 60 miljoner människor kan beröras och undantagstillstånd är utlyst i flera stater, bland annat New Jersey och Connecticut, skriver Newsday.

– Vädersystemet är så stort att jag skulle säga att miljontals människor befinner sig i områden som kan drabbas av skyfall och översvämningar, säger Rick Knabb, chef för landet National Hurricane Institute till CNN.

Skolorna är stängda i storstäder som Boston, Philadelphia, Washington D.C och Baltimore. Och 1,8 miljoner collegeungdomar berörs när flera universitet slår igen portarna av rädsla för Sandys effekter.

I New York och Philadelphia ska kollektivtrafiken stängas när över 30 centimeter regn väntas och vattnet kan stiga mellan 1,2 till 3,3 meter över det normala samtidigt som vindhastigheterna kan uppgå till över 130 kilometer i timmen, skriver AP.

Natten mot måndagen väntas ovädret slå mot kusten med full kraft. Vilken delstat som kommer att drabbas hårdast är än så länge oklart.

Möter kallfront

– Vi kan inte peka ut vem som kommer att få det värst, säger Rick Knabb vid Nationella orkancentret till AP.

Enligt meteorologiska datamodeller kan ovädret slå var som helst längs en kuststräcka på över hundra mil – från North Carolina i söder till Connecticut i norr.

– Men jag vill trycka på att människor inte ska fokusera för mycket exakt på var stormens öga når kusten, för oavsett var det händer kommer stormens storlek att karva ut ett rejält stråk med dåligt väder, säger Knabb.

Det allra värsta scenariot är att Sandy möter en kallfront som rullar in från väst.

– Det mötet skulle göra det här vädersystemet ännu mer kraftfullt, säger Louis Uccellini vid National Oceanic and Atmospheric Administration till CNN.

Och ”Frankenstorm” hotar inte bara kusterna, ovädret väntas beröra områden upp till 130 mil inåt landet, skriver AP. I Virginia, Kentucky och North Carolina kan det betyda över 60 centimeter snö.

Amtrak ställde under söndagen in tågtrafiken längs östkusten och i New Jersey stängdes de i vanliga fall alltid öppna kasinon.

På söndagen tvingades också kryssningsfartyget The Emerald Princess ta skydd i en fjord i Quebec på sin väg mot Florida. Färdplanen var att angöra hamnar i New England men på grund av stormen har man nu lagt sig för ankar i St Lawrence River, uppger AP.

Sent på söndagskvällen eller måndagen väntas Sandys fulla kraft ha gjort sig till känna.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter