Döms till fängelse för exorcism

avEmy Krüger

NYHETER

Boråsparet utsatte dottern för tortyrliknande misshandel

Mamman och mannen trodde att flickan var en häxa och tvingade henne att dricka rengöringsmedel och urin för att "renas".

I dag dömdes de till åtta månader samt ett år och tio månaders fängelse.

Flickan, som i dag är i tonåren, var bara 10 år när hon mellan 2007 och 2008 utsattes för exorcismen. Hennes föräldrar ansåg att dottern var besatt av onda andar och ska enligt åklagaren bland annat ha sparkat henne så hårt att hon fått en synskada, gett henne elstötar i munnen och tvingat henne att dricka en blandning av urin och rengöringsmedel för att renas.

Rättegången mot föräldrarna startade i maj i Borås tingsrätt och i dag kom domen.

Döms till fängelse

Mamman döms till åtta månaders fängelse endast för olaga hot och friades på övriga punkter. Rätten är inte övertygad om att hon deltagit i de andra brotten.

Mannen döms till ett år och tio månaders fängelse för grov misshandel, olaga tvång och olaga hot.

Flickan ska enligt hennes företrädare, Malin Rosenfeldt, vara nöjd med utfallet.

– Självklart känns det skönt för henne att rätten har lyssnat på vad hon har berättat. Hon har blivit lyssnad på och det har varit det viktiga för henne, säger Malin Rosenfeldt.

Nekar till brottet

Magnus Gabrielson, mannens advokat, utgår från att domen kommer att överklagas.

– Jag tycker att den är felaktig. Han nekar till alla anklagelser. Nu måste vi träffas och gå igenom domen och någon gång i nästa vecka kommer vi nog att överklaga, säger han till Aftonbladet.

– Vi hade förhoppningar om att han skulle frias, men sen kom hovrättsdomen i det andra häxmålet och jag vet inte om tingsrätten kanske har sneglat lite på den.

Sökte ekonomisk hjälp

Flickan har varit placerad i fosterhem sedan 2008 då föräldrarna begärde bidrag för att åka till hemlandet Kongo för att låta henne genomgå andeutdrivning. Men det skulle dröja ända fram till 2011 innan hon vågade berätta om misshandeln.

De dömda har hela tiden nekat till brott och hävdat att flickans redogörelse bara är historier.

Fallet är det andra på ett år i Borås där barn tros vara häxor och utsätts för misshandel. I maj dömdes ett annat par från orten till flera års fängelse i Hovrätten för bland annat grov misshandel efter att ha utfört andeutdrivning på en flicka.

Enligt kammaråklagare Daniel Larson har de två fallen inget samband mer än att de har samma geografiska bakgrund när det gäller religionen.