Nyheter

Bildts stab ber om ursäkt

Av: 

Andreas Söderlund

NYHETER

Fick hård kritik efter medverkan i "Ring P1"

Carl Bildts medverkan i "Ring P1" i morse fick hård kritik. Det bland annat eftersom han inte har ställt upp när Ekot velat intervjua honom om samma fråga.

– Bildts pressekretare har ringt mig och bett om ursäkt. Jag har också godtagit den ursäkten, säger Anne Lagercrantz, chef för Ekot.

Under en veckas tid hade SR:s Ekot försökt få en intervju med Carl Bildt. De ville ställa frågor kring det att han på en FN-konferens nyligen inte ställde sig bakom ett uttalande om förbud mot kärnvapen av humanitära skäl.

–Vi började söka Carl Bildt redan på Valborg och sökte honom vid flera tillfällen förra veckan. Vi erbjöd oss att åka dit, vi erbjöd oss på alla sätt att underlätta för Bildt. Deras hänvisning var ständigt att han hade tidsbrist, säger Anne Lagercrantz, chef för Ekot.

– Just av det skälet är det väldigt märkligt att han ändå tar sig tid att ringa "Ring P1". Och att han gör det innan han ringer tillbaka till oss.

"Hade tid just då"

Hon jämför med näringsdepartementets agerande förra sommaren då Aftonbladet begärde ut departementets festnotor och sammanställningen den gången lämnades ut till Ekot som inte ens hade begärt ut handlingarna. Det samtidigt som Aftonbladet fick vänta.

Men efter att Lagercrantz i dag öppet har kritiserat Bildts agerande har hans pressekreterare ringt och bett om ursäkt.

– Är det så att man aktivt väljer att vända sig till en reporter eller en redaktion som inte har haft möjlighet att göra samma grundresearch som den som ställer grundfrågan så är det självklart olyckligt. I det här fallet säger Bildts pressekreterare att det inte stämmer - utan att han just då hade tid och därför ringde radion. Jag har godtagit den ursäkten, säger Lagercrantz.

Ekot har nu blivit lovade en intervju med Carl Bildt.

– Det var inte möjligt förra veckan men nu uppstod den möjligheten. Det var en pressträff vi hade i fredags och där tror jag att vi (Ekot och Carl Bildts pressekreterare red. anm.) missförstod varandra. Det är jag som får stå till svars personligen och inte Bildt, säger Erik Zsiga, pressekreterare hos Carl Bildt.

–Jag har pratat med Anne Lagercrantz för att beklaga eventuella missförstånd, men däremot inte att Bildt ringde till Ring P1. Bildt ville ge sin syn på hur Sverige verkar för ickespridning och nedrustning av kärnvapen, frågan skulle diskuteras i Ring P1 och det fanns några minuter över.

Aftonbladet har sökt Carl Bildt för en kommentar.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: