"Mandelas tillstånd fortsatt kritiskt"

NYHETER

Nelson Mandelas tillstånd är fortsatt kritiskt, det berättar Sydafrikas president Jacob Zuma på en presskonferens under måndagsförmiddagen.

– Landet måste acceptera att Madiba är gammal, sade president Zuma.

Foto: Mandela vårdas sedan den 8 juni på sjukhus för lever- och njurproblem.

– Nelson Mandelas tillstånd är fortsatt kritiskt. Läkarna gör sitt yttersta för att han ska få den bästa vård och omsorg, sade Jacob Zuma på presskonferensen som vid tio-tiden på måndagen.

Presidenten berättade att han besökt sjukhuset i Pretoria under söndagen och talat med Nelson Mandelas fru och läkare. Mandela sov då fridfullt under hela besöket.

– Men jag är ingen läkare och kan inte ge er exakta detaljer om hans hälsa. Det är allt jag kan säga till landet och världen, sade Zuma.

Den 30 juni besöker USA:s president Barack Obama Sydafrika. Jacob Zuma talade mycket varmt om relationen mellan länderna. Han fick en fråga om varför besöket fortfarande blir av trots Mandelas svaga hälsa.

– Jag kan inte stoppa någon från att besöka landet för att någon är sjuk. Om besöket stoppades skulle människor fråga varför, sade Zuma.

Vägrar svara på detaljer

Det är 17 dagar sedan som Nelson Mandela fördes med ambulans till sjukhus. President Zuma vägrade att svara på detaljer kring Nelson Mandelas hälsa och hur kritiskt hans tillstånd faktiskt är.

– Jag är ingen läkare som kan beskriva detaljer kring hur kritiskt hans tillstånd är. Det är allt jag kommer att säga, sade han.

Jacob Zuma uttryckte stor respekt för Nelson Mandela.

– Viktigt att säga är att Nelson Mandela är i ett kritiskt tillstånd på sjukhuset. Han kämpade och offrade sitt liv för demokratin. Därför är han en stor man. Men landet måste acceptera att Madiba är gammal, 95 år. Åldern börjar ta ut sin rätt. Läkarna gör allt för att honom, sade Zuma, som använde Mandelas stamnamn.

I en intervju med CNN säger Mandelas dotter, Makaziwe Mandela, att hon ber för att faderns övergång blir smärtfri.

– Han har givit så mycket till världen. Jag tror att han känner frid, säger hon.

Hon ber också media att lämna familjen ifred och ge dem lugn och ro den sista tiden de har kvar med sin pappa.