”Vi klippte upp hans kläder”

NYHETER

Hans Fahlén var en av de som kan ha räddat livet på Christer Ulfbåge

Christer Ulfbåge hade bara legat på marken i någon minut innan han fick hjärt-lungräddning.

Det kan ha varit helt avgörande.

– Jag fokuserade bara på att försöka göra rätt, säger programledaren Hans Fahlén som var en av de första på plats.

Foto: Hans Fahlén var en av de första på plats när Christer Ulfbåge drabbades av en hjärtinfarkt under kändistävlingen MPC Stjärngolf.

Christer Ulfbåge var långt ifrån det enda kända namnet som deltog i tävlingen MPC Stjärngolf i förrgår.

Bland dem som nötte gräset på Bro Hof Slott märks även Erik Segerstedt, Anette Norberg, Linus Wahlgren – och programledaren Hans Fahlén, 49, som var en av de första att komma fram till Christer Ulfbåge efter att han segnat ner.

– Det var en tjej som kom och ropade och skrek att det hade hänt någonting, så jag och en annan kille som gick i min boll var snabbt på plats. Då såg vi att Christer var illa däran och började omgående med hjärt-lungräddning.

– Den här tjejen som tog tag i oss, hon var ju i chocktillstånd, men hon trodde att han kanske hade legat i 45 sekunder, en minut innan vi kom dit.

Fick dit hjärtstartare

Medan de jobbade kom någon dit med en hjärtstartare från klubbhuset.

– Vi klippte upp hans kläder och sen öppnade jag upp den här defibrillatorn och frågade om det var någon som visste hur man använde den, säger Hans Fahlén.

En annan tjej tog tag i apparaten, satte den på Christer Ulfbåge och gav honom en stöt.

– Sedan var ambulanspersonalen snabbt på plats. När han har fått första laddningen från hjärtstartaren så tar de över. Då har vi jobbat i kanske fem, sex minuter och hela tiden gett hjärtmassage och luft, säger Hans Fahlén.

Han gläds åt att Christer Ulfbåge nu verkar vara på bättringsvägen.

– Det är jätteskönt. Som tur är inträffar sånt här inte så ofta, men det är desto viktigare att veta vad man ska göra när det väl händer.

”Väldigt kort tid på sig”

Att Christer Ulfbåge fick hjälp så snabbt kan ha varit helt avgörande.

– Det är oerhört viktigt. I ett sånt här fall har man väldigt kort tid på sig att starta hjärt-lungräddning efter att man segnat ner. Men kan man göra det inom loppet av några få minuter och snabbt få en defibrillator på plats så går det väldigt ofta att starta hjärtat igen, säger Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet, och fortsätter:

– Problemet är inte hjärtat, utan hjärnan som blir definitivt skadad när det har gått ett antal minuter. Ju förr man kommer igång, desto sannolikare är det att det slutar bra.