”Viktigt hålla de här krafterna borta”

avAnette Holmqvist

NYHETER

Löfven stöttade Mona Sahlin efter nazisternas hot sent i går kväll

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON

VISBY. S-ledaren Stefan Löfven tycker att nazisternas förföljelse av Mona Sahlin i natt är mycket obehaglig.

– Det visar vad det här är för typ av krafter och att det är viktigt att vi håller dem borta, säger han.

Mona Sahlin själv är skakad av händelsen – men inte skrämd till tystnad.

I morgon är det Stefan Löfvens tur att tala i Almedalen. Men uppladdningen hade kunnat bli bättre.

I morse möttes han av uppgiften om att en av hans förerträdare på posten som S-ledare, Mona Sahlin, hade förföljts av tre personer från nazistiska Svenskarnas parti på Visbys gator.

Han började därför morgonen med att ringa Sahlin.

– Det var självklart. Jag ville kolla hur hon mådde och hur hon uppfattade situationen. Om det fanns någonting vi kunde göra, säger Löfven.

Kallades landsförrädare

Aftonbladet mötte Mona Sahlin på förmiddagen innan hon lämnade Visby.

Hon har i många år varit något av ett rött skynke för rasister eftersom hon gång efter annan markerat starkt emot främlingsfientlighet.

Sedan hon avgick som Socialdemokraternas partiledare sitter hon i Expos styrelse och i Visby har hon deltagit i en fredlig manifestation där man vände ryggen mot Svenskarnas parti, som höll torgmöte.

I natt när hon var på väg till det radhus hon hyrt under dagarna i Almedalen blev hon förföljd av personer hon kände igen från manifestationen.

– Tre killar ställde sig mycket nära och då tittade jag på en av dem och frågade: "vad tittar du på". En landsförrädare, sa han då, säger Sahlin och påpekar att hon kände igen en av förföljarna som en person ur Svenskarnas parti.

Mona Sahlin var då i sällskap med Expressens politiska kommentator K-G Bergström. När de skildes åt och Mona Sahlin skulle fortsätta ensam till sitt hus förföljdes hon av de tre nazisterna.

– Jag tittade mig över axeln, jag gick genom gränderna och då stannade jag och började ringa runt. Då fick jag hjälp att åka hem därifrån.

Hotats flera gånger

Mona Sahlin har inte längre något personskydd från Säpo, eftersom hon lämnat riksdagen. Hon har dock flera gånger hotats och får därför hjälp av polisen vid behov.

I går kväll var ett sådant tillfälle.

Hur ser du på att du inte har något skydd av Säpo i dag?

– Så är det, det är inget val som Säpo har gjort. De har ett uppdrag, de ska skydda riksdag, regering och kungahus och när man inte sitter där så har man inte Säpo.

Bör reglerna ses över?

– Jag vill inte ge mig in i den diskussionen, jag har haft hjälp till och från, från den vanliga polisen men jag berättar förstås inte hur ofta eller när och hur, jag bara noterar att så här har det sett ut här.

Blev du rädd?

– Jag blev mest arg i vanlig ordning, men jag kände ju att jag behövde hjälp att ta mig därifrån.

Känner du dig trygg i din vardag?

– Ja, 99 gånger av hundra känner jag mig trygg, men allt är relativt. Det gällde även innan när jag hade Säpo. Man måste anpassa sitt liv, antingen så att man alltid måste ha folk omkring sig eller så att man inte alltid gör allting som man vill göra.

Gör det dig begränsad?

– Begränsad, eller det räcker väl att se vad som hände i går. Jag tänker mig för var jag går, det måste en sådan som jag göra, det har jag gjort i många år.

För tio år sedan mördades Mona Sahlins nära väninna Anna Lindh efter att ha blivit överfallen. Sahlin vill inte gå in på vilka tankar nattens händelse väcker hos henne.

– Men det är klart att jag tänker på Anna, det gör jag varje dag, det är inte bara nu. Det har hänt väldigt mycket med skyddet sedan mordet på Anna. Dess bättre.

”Vill inte ha någon ursäkt”

Efter nattens händelser har partiledaren Stefan Löfven ringt Mona Sahlin.

– Han ville veta hur jag mådde och jag skickade honom en lyckospark i baken inför i morgon, säger Mona Sahlin.

Däremot har hon inte blivit kontaktad av någon från Svenskarnas parti.

– Jag vill inte ha någon ursäkt av dem…

Mona Sahlin lämnade för en stund sedan Visby. Innan dess slog hon fast att nazisterna som förföljde henne inte kommer att lyckas med att tysta henne.

– Jag har haft det så här i många år, jag har inte blivit så tyst hittills och tänker inte bli det nu heller, säger hon.

– Men jag blir arg därför att jag i mina år har mött antirasister som verkligen blir så rädda att de lägger av. Och det har jag mött i politiken också, de som inte klarar av näthatet och lägger av. Så tyvärr är det ofta en effektiv metod att skrämma människor och det är djupt beklagligt. Jag blir förbannad, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM