Världens rikaste kvinna till attack – mot fattiga

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Sluta supa och röka, börja jobba hårdare i stället"

Gruvdrottningen Gina Rinehart, 58, är god för 213 miljarder kronor.

Nu tycker hon att arbetarklassen ska sluta vara avundsjuk på de rika:

"Sitt inte bara där och klaga, gör något åt saken och tjäna dina egna pengar i stället".

I en kolumn i en branschtidning går Gina Rinehart till attack mot den australiska center-vänsterregeringen – och landets fattiga.

Miljardären kräver att den "socialistiska anti-företagsregeringen" sänker minimilönerna – och att arbetarklassen tar sig i kragen.

"Ägna mindre tid åt att supa, röka och socialisera och mer tid åt att jobba", skriver hon enligt nyhetsbyrån AFP.

58-åringen, som med sina 213 miljarder kronor i maj 2012 utnämndes till världens rikaste kvinna av affärstidningen BRW, tycker att hon är ett föredöme:

"Bli en av de som jobbar hårt, investerar och bygger och samtidigt skapar jobb och möjligheter för andra."

Hon fortsätter:

"Miljonärerna och miljardärerna som väljer att investera i Australien är faktiskt de som hjälper de fattiga och våra unga mest."

Regeringen: en förolämpning

Gruvmagnaten har tidigare kritiserat regeringen för införandet av utsläppsskatter. Men nu tycker Australiens finansminister Wayne Swan att miljardären gått för långt.

– Kommentarerna är en förolämpning mot de miljoner australiska arbetare som går till jobbet och sliter för att mätta barnen och betala räkningarna, säger han enligt AFP.

Det australiska miljöpartiet svarade med att påpeka att Rinehart bara ärvt sina pengar från familjen, medan ordföranden för gruvfacket, Tony Maher, kallar utspelet bisarrt:

– Vilket planet lever hon på? Hon borde ägna mindre tid åt att gorma och mer tid åt att dela med sig, säger han till AFP.

Publicerad: