Det hon har gått igenom är ofattbart

Jan Helin, chefredaktör.
Jan Helin, chefredaktör.

Mordet på Engla tillhör det vedervärdigaste i svensk kriminalhistoria. Vad hennes mamma Carina Höglund gått igenom är bortom fattbarhet. Av alla smärtor hon burit är en mycket speciell.

Om polisen gjort ett bättre jobb vid utredningen av mordet på Pernilla Hellgren den 4 juni år 2000 hade mördaren Anders ­Eklund suttit i fängelse den där ­dagen då han i stället mötte Engla.

En utredning av professor Leif GW Persson vid rikspolisstyrelsen och vice överåklagaren ­Mikael Björk kritiserade polisens arbete mycket hårt. Bristande kompetens gjorde att de aldrig följde upp spåret som ­pekade mot Anders Eklund.

I stället gick han fri och mötte Engla den 5 april 2008 på en skogsväg i Stjärnsund.

Med stöd i utredningen sökte Carina Höglund upprättelse och stämde staten. Hon förlorade.

Om rimligheten i det kan vi ha olika uppfattningar.

Men en sak är komplett orimligt i denna sorgliga process:

Att en så hårt prövad människa som Carina Höglund ska stå i skuld till staten för att hon sökt klarhet i polisens ansvar för sin dotters död.

Det är förvisso en viktig princip att den som förlorar en stämningsprocess ska stå för kostnaderna. Men den är omänsklig i detta fall.

Vi behöver inte acceptera följderna denna gång, även om vi kan ha förståelse för principen.

Därför stödjer Aftonbladet insamlingen till Englas mamma i samarbete med den erkänt ­seriösa insamlingssajten Funded by me.

Gör det du ­också!

Aftonbladet ­sätter i dag in 10 000 kronor till insamlingen.

Så här gör du för att skänka pengar

För att skänka pengar till insamlingen kan du skriva in länken: http://fundedbyme.com/projects/1694/insamling-for-englas-mamma/ i en webbläsare och sedan trycka på knappen ”Fund this project”. Där kan du själv välja hur mycket pengar du vill skänka och får sedan fylla i dina kortbetalningsuppgifter eller välja att få en räkning skickad på faktura. Sajten Funded by me är en svensk sida som möjliggör insamlingar på internet.

Vi stöder insamlingen

Thomas Bodström, advokat och före detta socialdemokratisk politiker:

– Jag och min kollega Claes Borgström är givetvis med och hjälper till. Vi ställer upp med 5 000 genom vår byrå. Det är onödigt att ­yrka på de kostnaderna, även om man har rätt till dem. Englas mamma har förlorat sin dotter och det är klart att man ska ta hänsyn till det. Jag vill inte säga att domslutet är fel, men det är onödigt.

Martin Timell, programledare:

– Jag hade inte tänkt på det, visste inte att det fanns en insamling. Känns vidrigt att man  måste vara rik och ha råd att kunna gå vidare för att få rätt. Man undrar om det finns en likhet inför lagen när det kostar så mycket. Det är klart att jag ställer upp.

Katarina Wennstam, författare och journalist:

– Det tycker jag låter som ett jättebra initiativ. Hon har varit så otroligt modig som ändå orkat dra det här ett varv till för att få ställa frågan: är det statens fel? Många andra har nog ställt den frågan när omständigheterna kring Pernillas död kom fram och det känns som att staten inte gjort allt. Det känns som att hon har gjort det här utifrån patos, för att ge sin dotters död någon slags mening, och då är det självklart att hon inte ska behöva hamna med den här kostnaden i slutändan.

Malena Ernman, operasångerska:

– Det är självklart att jag stödjer det här. Jag är själv mamma till två döttrar, det säger ju allt. Man blir ju vansinnig. Jag fick ont i magen, rent fysiskt ont i magen, när jag läste om det. Det är ens värsta mardröm som förälder och det är självklart att hon ska ha stöd efteråt. Det är överjävligt, helt enkelt. Det blir en ordentlig summa.

Publisert: