Vän målar kommunal tavla för 600 000 kr

Publicerad 2012-09-25

Kommunalrådet porträtteras som legionär – hans bekant fick uppdraget utan upphandling

När tillbyggnaden av kommunhuset i Hörby skulle utsmyckas slog kommunen på stort och beställde en gigantisk tavla där kommunalrådet porträtteras som romersk legionär.

Och man struntade i reglerna om offentlig upphandling.

– Det är klart att man kan diskutera upphandlingen, säger kommunalrådet Lars Ahlkvist (M).

Kommunhuset i Hörby har byggts ut. Och för att pryda de nymålade väggarna har kommunen beställt en enorm tavla där bland annat kommunalrådet, Lars Ahlkvist (M), poserar som romersk legionär.

Sex gånger fem meter stor

Enligt Skånska Dagbladet frångick toppolitikerna reglerna om offentlig upphandling – och Lennart Ahlkvist själv förstår kritiken.

– Det är klart att man kan diskutera upphandlingen. Samtidigt hade det varit konstigt om vi sa ”vi vill köpa en sex gånger fem meter stor tavla, lägst bud vinner", säger Lars Ahlkvist.

Konstnären Johan Falkman är enligt tidningen dessutom vän med kommunalrådet.

– Jag har aldrig försökt mörka att jag träffat Johan tidigare. Men vi har bara träffats några gånger och är absolut inte nära vänner, säger Lars Ahlkvist till Aftonbladet.

”Behövde en ny tavla”

Anledningen till att tavlan över huvud taget målas beror på att motsvarande tavla i den gamla delen av huset är målad direkt på väggen.

– Det hade blivit lite svårt att flytta med den just som den är målad på väggen, så vi behövde en ny. Vi har en lång tradition av större konstverk här i kommunen och jag tycker faktiskt inte att det här är något konstigt, säger Lars Ahlkvist.

Att tavlan kostar drygt 600 000 kronor tycker han inte heller är anmärkningsvärt.

– Nej. Ombyggnaden av huset har kostat 55 miljoner kronor och vi avsätter alltid 1-2 procent för utsmyckning, så allt är som det ska, säger Lars Ahlkvist.

Ska spegla samhällets historia

Ahlkvist vill poängtera att det inte bara är han som kommer att pryda den väldiga målningen.

– Hade det varit så hade jag nog lagt in mig själv på sinnesundersökning. Det kommer att vara uppåt hundra personer, och tanken är att tavlan ska spegla vårt samhälles historia.

För Aftonbladet berättar Johan Falkman att han just blivit färdig med skissen till målningen.

– Jag räknar med att kunna börja måla i oktober och tror att jag ska vara klar runt nyår, säger han.

Och hur en romersk legionär kopplas samman med Hörby förklarar han också.

– Jag är väldigt inspirerad av den mexikanska muralismen och jag försöker gestalta dagens samhälle genom viktiga historiska händelser. Just legionären kommer in där jag inspirerats James Ensors Kristi intåg i Bryssel genom att göra Kristi intåg i Hörby, säger Johan Falkman.

Han poängterar dock att det inte på något sätt är en religiös målning.

– Nej, nej, jag skildrar massor av historiska händelser. Allt ifrån krigen och snapphanarna på 1600-talet till den arabiska våren, säger han.