Forskare: ”Likheter med Breivik”

avOscar Nelson

Rättspsykiatriska undersökningen om Peter Mangs släppt i dag

Sverker Jönsson, lektor i straffrätt vid Lunds universitet, liknar Peter Mangs med Anders Behring Breivik.

Peter Mangs konspirationsteorier är inte paranoida.

Nu har den rättspsykiatriska undersökningen på serieskytten i Malmö släppts.

I juli fann tingsrätten i Malmö skyldig till bland annat två mord och fyra mordförsök.

I dag släpptes den delvis sekretessbelagda rättspsykiatriska undersökningen från Rättsmedicinalverket. Utredningen bedömer att Peter Mangs inte har varit psykiskt sjuk under tiden han begick skottdåden i Malmö. Peter Mangs lär nu dömas till fängelse.

Livet i samhället ett fängelse

Peter Mangs uppger att han upplevt livet i samhället som ett fängelse, där han inte fått utrymme för sin kreativitet och skaparlust. Mangs menar på att det är först när han blev frihetsberövad som han känt sig fri, eftersom han slipper ta ansvar för sin ekonomi och att att han slipper tvingas umgås med vad han beskriver "torftigt likriktade människor.

Konspirationsteorierna är inte unika

Undersökningen tar upp Mangs intresse för konspirationsteorier. Men utredarna bedömer det som att Mangs inte är ensam i samhället om sina ideér och att de inte är "unikt personliga." De saknar även bisarra och övernaturliga inslag, enligt undersökningen.

Sverker Jönsson, lektor i straffrätt vid Lunds universitet, liknar Peter Mangs med Anders Behring Breivik.

– Det finns ju vissa likheter med Breivik på det sätt att vi i båda fallen har att göra med omfattande planering och genomförda brott. För att begå de här brotten kan man inte vara psykotisk, säger han till TT.

Kartläggningen var organiserad

Mangs har inte velat tala med utredarna om de mord och mordförsök han ska ha begått. Men kartläggningen av kriminella i Malmö eller andra som väckt hans ogillande anses vara organiserad och saknar, enligt utredningen, "tecken till personliga paranoida tolkningar."