Nyheter

Bildt fördömer kärnvapenprovet: ”En mycket provokativ handling”

Av: 

TT

NYHETER

Sverige fördömer starkt Nordkoreas kärnvapenprov, säger utrikesminister Carl Bildt (M) till TT.

– Det är en mycket provokativ handling i ett mycket känsligt läge.

Carl Bildt.
Carl Bildt.

”Vi måste tydligt fördöma Nordkoreas ledning för dess klart provokativa tredje kärnvapenprov. Jag förväntar mig också att Kina reagerar kraftigt”, skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Det är en labil period i regionen, anser Bildt, och syftar på att det är nya statsledningar i såväl Kina som Sydkorea och Japan. Den japanska har dessutom nationalistiska drag.

– Kinas inställning är nu speciellt viktig, säger Bildt, som tror att det egentligen bara är kineserna som kan påverka regimen i Pyongyang.

Visar nytt ledarskap

Kina hade bett Nordkorea att inte utföra provet. Det utgör därför en "betydande anspänning" i ländernas relation, enligt Bildt.

TT: Nordkorea brukar ju skramla med vapnen ibland. Är det allvarligt eller stannar det vid skrammel?

– Det vet man ju inte. De skaffar sig en kärnvapenkapacitet som skrämmer i regionen.

Han konstaterar att USA:s säkerhetsgaranti gentemot Japan och Sydkorea är avgörande, annars skulle de länderna gå mot att skaffa egna kärnvapen.

Bildt anser också att kärnvapenprovet visar att Nordkoreas nya ledarskap under Kim Jong-Un inte har inneburit någon avspänning, utan att ledningen fortsätter på den inslagna vägen.

”Kan inte tolereras”

President Barack Obama kallar i ett uttalande kärnvapenprovet "en mycket provocerande handling" som "undergräver regional stabilitet". Han säger att det innebär ett hot både mot USA och mot internationell fred och säkerhet och uppmanar till ett snabbt agerande från det internationella samfundet.

Storbritanniens utrikesminister William Hague "fördömer kraftigt" tilltaget.

– Storbritannien kommer skyndsamt att konsultera säkerhetsrådets medlemmar för att uppmana till ett kraftigt svar på den senaste utvecklingen, säger Hague i ett uttalande.

Även Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer i ett uttalande den nordkoreanska provsprängningen, som han kallar "ett kraftigt hot mot vårt lands säkerhet" och lägger till att det "inte kan tolereras".

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert: