Miljöpartiet slår tillbaka: V-kravet ett spel för gallerierna

avAnette Holmqvist

NYHETER

Nu slår Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, tillbaka mot Vänsterledaren.

Hon sågar hans krav på ett utskottsinitiativ om gästarbetarna.

– Ett spel för gallerierna. Det skulle aldrig kunna gå igenom utan stöd från Sverigedemokraterna och det vet jag inte om Jonas Sjöstedt har tänkt sig, säger Ferm.

Inför torsdagens debatt har både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna föreslagit förändringar genom varsina utskottsinitiativ.

"Försök väcka uppmärksamhet"

Men Maria Ferm, som förhandlat fram dagens regler med alliansregeringen, ger inte mycket för utspelen.

Om Jonas Sjöstedts uppmaning att Miljöpartiet måste "bekänna färg" och "visa om man är humanister" genom att stödja förslag på regeländringar, säger hon:

– Jag ser det mest som ett försök att väcka uppmärksamhet. Om man på allvar vill ha förändringar som faktiskt påverkar människors verklighet och förbättrar de här reglerna så krävs det helt enkelt att man genomför det i samarbete med regeringen. Det är något vi vill göra och hoppas kunna genomföra under det kommande året.

Därmed ger hon Vänsterledaren rätt på en punkt – det finns saker som inte fungerar och som måste förändras.

– Vi har ett antal olika förslag och jag tycker att det låter märkligt att nöja sig med de tre saker som Jonas Sjöstedt lyfter upp. Vi vill göra fler och andra saker, säger Ferm.

Förhandskontroll

I dagens Aftonbladet listar Maria Ferm i en debattartikel de förändringar hon vill se - i samarbete med regeringen. Här är några av dem:

• För- och efterhandskontroller av arbetsgivares seriositet och större möjlighet att kontrollera dem, bland annat genom ett tvång för arbetsgivare att bifoga arbetstagarens anställningskontrakt.

• Lättare för arbetstagare att kunna stanna kvar i Sverige och söka nytt jobb om den pågående anställningen upphör.

• Ett tillägg i brottsbalken där handel med arbetstillstånd kriminaliseras.

Debatten i riksdagen inleds klockan tolv och även migrationsminister Tobias Billström (M) deltar.