Nyheter

Provsprängning av kärnvapen i Nordkorea

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Trots skarpa varningar från både Kina och FN genomförde Nordkorea i dag ett tredje kärnvapenprov.

Det meddelade den statliga nyhetsbyrån KCNA i morse.

– Till skillnad från tidigare tester hade den här bomben mer sprängkraft, säger man.

FN:s säkerhetsråd håller i dag ett blixtinkallat möte och Obama uppmanar till "kraftfullt agerande".

Nordkorea har tidigare genomfört två provsprängningar, 2006 och 2009.

Den här gången uppger man från Pyongyang att bomben var en "minivariant", med mer sprängkraft.

– Det var en lättare bomb. Provet utfördes med perfekta resultat, sa man i ett meddelande som skrickades ut från KCNA.

Enligt USA:s geologiska institut USGS motsvarar rörelsen ett jordskalv med magnituden 4,9.

Den organisation i Wien som övervakar efterlevnaden av förbudet mot kärnvapenprov, CTBTO, uppger att explosionen ägde rum på "i stort sett samma plats" som de två tidigare.

Mellan sex och sju kiloton

Enligt det sydkoreanska försvarsdepartementet ska laddningen ha varit på mellan sex och sju kiloton. Om de sydkoreanska uppgifterna stämmer innebär det att explosionen motsvarar ungefär hälften av sprängkraften i den bomb på tolv kiloton som USA fällde över Hiroshima, säger Martin Goliath på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Men det behöver inte betyda att de skulle ligga sämre till än vad amerikanarna gjorde 1945. Det kan ju vara så att de avsiktligt valt att gå mot en mindre laddning för att kunna skicka iväg den med en ballistisk robot.

På FOI analyserar man just nu seismisk aktivitet från ett globalt nätverk av mätstationer runt om i världen, däribland en station i Hagfors, för att försöka slå fast hur stor den nordkoreanska explosionen är. Ett andra steg är att försöka spåra radioaktiva ädelgaspartiklar i länder angränsande till Nordkorea.

"Minivariant"

Just ordet "mini" gör att alarmklockor ringer runt om i världen, då det man fruktar mest är att landet ska lyckas bygga en atombomb som är liten nog att placeras på en missil.

Nordkorea meddelade att provsprängningen var "ett direkt resultat" av USA:s hot om sanktioner.

– Provsprängningen genomfördes för att skydda rikets säkerhet och suveränitet mot de fientliga krafterna i USA som motsätter sig vårt lands rättigheter till en fredlig satellituppskjutning, skriver KCNA.

USA: "Ska försvara oss"

USA:s president, Barack Obama, gjorde tidigt på tisdagsmorgonen ett uttalande där han uppmanade till "snabbt och kraftfullt agerande".

– Faran i Nordkoreas handlande måste mötas av det internationella samfundet. USA kommer att ta alla nödvändiga steg för att försvara oss och våra allierade.

Även Carl Bildt gjorde ett uttalande på tisdagsmorgonen, via Twitter. "Vi måste tydligt fördöma Nordkoreas ledare för den här provokationen."

Minskat bistånd

Kina sade i slutet av januari att minskat bistånd kan bli resultatet om landet gjorde verklighet av sitt hot om nytt kärnvapenprov.

Internationella observatörer hade tidigare förutspått att det nya testet kunde komma att ske lagom till Kim Jong-Ils födelsedag den 16 februari.

Skärpt beredskap

Nordkorea har tidigare hävdat att raketuppskjutningarna endast är i forskningssyfte för att i framtiden kunna skjuta upp en satellit, skriver AP.

Det sydkoreanska försvarsdepartementet sade att man skärpt beredskapen inför ännu en provsprängning eller en raketuppskjutning.

Japans högsta ledning samlades till möte på tisdagsförmiddagen och FN:s säkerhetsråd har kallat till extrainsatt möte under eftermiddagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: