Bombsplitter dödade barn – attackerna inne på sjätte dagen

Israel fortsätter sina attacker mot Gaza och går i dag in på den sjätte dagen i sin militära operation.

Obekräftade uppgifter säger att en överenskommelse om vapenvila är mycket nära, rapporterar Aftonbladet Erik Wiman på plats.

Hittills har minst 100 palestinier dödats sedan flyganfallen startade.

Öde gata i Gaza.
Öde gata i Gaza.

Sedan i onsdags har israelerna genomfört operationer mot 1 350 mål på Gazaremsan, uppger en talesperson för militären.

De senaste fem dagarna har 546 raketer avfyrade från Gaza träffat mål i Israel. 302 raketer har skjutits ner av israelisk militär. Totalt har 848 raketer avfyrats, uppger den israeliska militären.

Flera internationella medlingsförsök har initierats. Men parterna står i dagsläget mycket långt i från varandra och Israel har mobiliserat marktrupper. Under de senaste dagarna har tusentals soldater uppbackade av stridsvagnar och pansarbilar skickats till gränsen mot Gaza.

Hamas ledare Khalid Mishal krävde under en presskonferens att Israel skulle upphöra sina attacker och att det krävs att blockaden mot Gaza lyfts för att en vapenvila ska kunna bli möjlig.

Israel uppges vara redo för en markinvasion av Gaza, men man hoppas på en fredlig lösning, uppger en högt uppsatt tjänsteman för Reuters.

Vid 21.30-tiden under måndagkvällen kom obekräftade uppgifter som säger att en överenskommelse om vapenvila är nära.

Aftonbladets Erik Wiman på plats i Gaza rapporterar samtidigt att bombandet intensifierats och stora explosioner fortsätter inträffa.

Andra gången huset bombas

Tjock svart rök steg mot himlen efter att israeliska bomber träffat ett hus i centrala Gaza city tidigare under måndagen. I huset har flera utländska nyhetsbyråer och tv-stationer kontor.

Det är andra gången sedan anfallen påbörjades i onsdags som israeliska flygplan bombar huset där Hamas egen tv-station Al Aqsa har sitt kontor. I attacken uppges en ledare för den militanta organisationen Islamic Jihad, Ramez Harb, ha dödats, enligt textmeddelanden från gruppen till reportrar, skriver AP.

I går jämnades två hus i Gaza city med marken. Husen tillhörde en familj och i attacken dödades två barn och två vuxna. 42 personer uppges ha skadats. I natt letade räddningspersonal febrilt efter omkring 15 personer som blivit begravda i rasmassorna efter flyganfallet mot husen.

Många barn dödade

Strax efter attacken mot de två husen under gårdagen bombade det israeliska flygvapnet också vad som fanns kvar av en säkerhetsbyggnad. Splitter från bomberna dödade ett barn och skadade flera andra boende i området. Nyhetsbyrån AFP uppger att tio barn varav fem spädbarn dödades under söndagen.

Israelisk militär uppgav i går att de av misstag bombat sönder ett hus som tillhörde en palestinsk familj, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Enligt den israeliska militären var det ett "tekniskt fel" som gjorde att familjens hus bombades.

Sedan flygattackerna startade i onsdags har 100 palestinier dödats och omkring 720 har skadats, uppger AP. Enligt källor på plats i Gaza är omkring hälften av de dödade personerna civila.

Tre israeliska civila har dödats i raketattacker och över 60 har blivit skadade.

Obama varnar för upptrappning

President Barack Obama uppgav i helgen att han varit i kontakt med representanter från båda sidor för att medla. Han sa i ett uttalande att han förstod Israels rätt att försvara sig mot raketanfallen men varnade samtidigt israelerna för riskerna med att utöka anfallet till en fullskalig markinvasion.

– Om upptrappningen ökar i Gaza så skjuts sannolikheten för fred och en lösning med två stater allt längre på framtiden, sa den amerikanska presidenten, uppger AP.

Publisert: