Nyheter

Ekeroth lämnar sitt uppdrag

Kent Ekeroth (vit skjorta) höll i kameran och tog den film som skakat om Sverigedemokraterna och kostat han själv och Erik Almqvist tunga poster i partiet.
Kent Ekeroth (vit skjorta) höll i kameran och tog den film som skakat om Sverigedemokraterna och kostat han själv och Erik Almqvist tunga poster i partiet.

NYHETER

Sverigedemokraten Kent Ekeroth, 31, lämnar sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson.

Men trots att han lämnar alla sina uppdrag kommer han att sitta kvar i riksdagen – som Sverigedemokrat.

– Partigruppen tycker att han kan vara kvar, säger Martin Kinnunen, pressekreterare (SD).

Kent Ekeroth meddelade sitt beslut att lämna rollen som rättspolitisk talesperson för en stund sedan.

I en skriftlig kommentar säger han: "Det är min fasta övertygelse att Sverigedemokraternas förslag om långtgående reformer på det rättspolitiska området är nödvändiga beståndsdelar i byggandet av ett bättre samhälle. På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor."

Ekeroth lämnar alla sina uppdrag i riksdagen, men behåller sin plats som ordinarie ledamot. Därmed behåller han också sina förmåner, bland annat den övernattningslägenhet i Stockholm som han disponerar genom riksdagen och dessutom sin lön ("arvode") på 58 300 kronor per månad.

Uteslutningsärende pågår

Vem som tar över hans roll meddelas på en presskonferens i morgon klockan elva i riksdagen. Just nu är det Margareta Larsson, Jimmie Åkessons svärmor, som har uppdraget.

Vid sidan av Kent Ekeroths beslut om att sitta kvar i riksdagen rullar processen om eventuell uteslutning ur partiet av Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling på i partistyrelsens medlemsutskott. Sverigedemokrater ute i landet har krävt att alla tre ska behandlas lika - och uteslutas ur partiet efter filmskandalen.

Fortsatt förtroende

Men det är en bedömning som inte verkar delas av riksdagsgruppen.

För Ekeroth verkar det fortfarande finnas förtroende hos partikamraterna i riksdagen.

– Egentligen är det en skild process som ligger på en annan del av partiet, men partigruppen tycker ju, och det gör även Kent, att han ska sitta kvar i riksdagen, säger Kinnunen.

Som Sverigedemokrat?

– Ja, det är väl det som är utgångspunkten. Det är så vi bedömer det.

Enligt partisekretaren Björn Söder är det nu upp till Kent Ekeroth att börja arbeta för att återvinna väljarnas förtroende.

"Svår uppgift framför sig"

"Ekeroth har en svår uppgift framför sig med att återuppbygga det förlorade förtroendet. Med tanke på att han så här långt under mandatperioden varit en av riksdagens hårdast arbetande ledamöter, så både tror och hoppas jag dock att han kommer att klara uppgiften" skriver han i en kommentar till Ekeroths beslut.

Inte heller Björn Söder anser att det är särskilt sannolikt att Ekeroth utesluts.

Han vill dock inte kännas vid att partiet därmed behandlar sina medlemmar olika så att gräsrötter utesluts medan partitoppar får vara kvar.

– Det här har ju verkligen visat att vi inte har några dubbla måttstockar. Det visar att vi inte tolererar det som hände och att det också fått konsekvenser genom att Kent fått lämna sin post som talesman och samtliga utskott, säger Söder till TT.

Nya talespersoner

Partiets inställning till Erik Almqvist är oklar. Om han utesluts ur SD kan han välja att sitta kvar som politisk vilde.

– Där har inte hänt något nytt, han funderar över sin framtid som riksdagsledamot, säger Kinnunen.

Rollen som ekonomisk-politisk talesperson har för tillfället tagits över av Johnny Skalin. Han hade samma position fram till januari 2012 då han ersattes av Almqvist.

I morgon kommer en rad nya talespersoner att utses i SD. Luckorna som ska fyllas i finansutskottet och justitieutskottet leder till omflyttningar i andra utskott.

Anette Holmqvist
TT

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter