Över 150 döda i jordbävning i Kina

Av: Sofia Roström Andersson, TT-AFP

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenske Peter, 21: Det är katastrofläge

1 av 6

En kraftig jordbävning skakade provinsen Sichuan i sydvästra Kina i morse.

Över 150 människor har dött och nära 6 000 har skadats.

Svenske Peter Warell, 21, väcktes av skalvet.

Skalvet hade magnituden 6,6 och dess centrum låg drygt tio mil från staden Leshan och inträffade på bara 16 kilometers djup, enligt USA:s geologiska institut USGS.

Militärer till området

Tusentals människor uppges ha flytt ut på stadens gator i panik, enligt AP.

Dödssiffran har stigit under dagen.

Myndigheter i Kina uppger att fler än 150 dödsoffer hittills har bekräftats efter jordbävningen. Nära 6 000 personer har skadats.

– Det viktigaste just nu är att få grepp om de första 24 timmarna efter jordbävningen, som är den bästa tiden för att rädda liv, säger president Xi Jinping enligt nyhetsbyrån.

6 000 militärer uppges vara på väg mot området och Premiärminister Li Keqiang har flugits till katastrofområdet och ska övervaka räddningsinsatserna från Lushan, skriver Nya Kina.

Peter Warell, 21, från Umeå har bott i kinesiska staden Chongqing i 1,5 år. I morse väcktes han av skalvet – trots att han bor nästan 35 mil från skalvets epicentrum

– Ända hit kändes det. Jag vaknade av att sängen ruckade, säger han.

Han förstod först inte att det rörde sig om en jordbävning, men klädde snabbt på sig och sprang de 15 våningarna ner till gatan eftersom man inte ska använda hissen i lägen som detta.

– Grannarna hade också sprungit ut på gatan. Skalvet varade nog i en eller två minuter.

"Hemska bilder"

Peter Warell berättar att elektriciteten slogs ut av jordbävningen och att mobilnätet låg nere. Därför tog det tid innan nyheten om vad som hänt kom ut i media.

– Sedan har jag uppdaterat mig hela tiden. Det är inte lika hemskt som 2008, men det är katastrofläge, säger Peter Warell och fortsätter:

– Det har varit hemska bilder på tv. De visar hur de gör hjärt-lungräddning på döda människor och barn som fastnat mellan hus.

Enligt lokala myndigheter har "99 procent" av byggnaderna i skalvets epicentrum, byn Longmenxiang norr om Ya'an, kollapsat, rapporterar tidningen South China Morning Post.

Uppskattningsvis har 1,5 miljoner människor på en yta av 12 500 kvadratkilometer drabbats av skalvet.

I maj 2008 skakade en jordbävning med magnituden 8,0 provinsen Sichuan och delar av angränsande Shaanxi och Gansu. Tiotusentals människor omkom och vissa områden av Sichuan jämnades med marken.

Publicerad: