Världen inte beredd på rymdhot

avTT

1 av 2 | Foto: ESA
Asteroiden Apophis är på väg i riktning mot jorden, men tros nu inte vara på kollisionskurs.

Asteroiden Apophis anses inte längre hota jorden. Men ett okänt antal lika stora himlakroppar har potentialen att göra det. Tyvärr är beredskapen bland världens stater obefintlig för ett plötsligt skarpt läge.

I onsdags passerade Apophis vår planet. Efteråt kom forskarna med lugnande besked efter att ha gjort nya observationer. Sannolikheten för ett nedslag 2036 har minskat till lägre än 1 på 1 000 000, enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Problemet är att den 325 meter vida Apophis – som upptäcktes så sent som 2004 – är långt ifrån ensam i sin kategori i rymden mellan solen och jorden.

TT: Vad är risken för att det dyker upp nya asteroidhot i den storleken?

– Den finns. Det finns massor med sådana jordnära asteroider som inte är upptäckta än, svarar Hans Rickman, professor i astronomi vid Uppsala universitet.

Global fara

Han var tidigare generalsekreterare i Internationella astronomiska unionen och initierade för ett tiotal år sedan ett projekt för att inventera världssamfundets beredskap vid ett oväntat nedslag. Resultatet var nedslående.

– Jag tycker tyvärr inte att beredskapen är bättre i dag. Man får nog säga att vi faktiskt i stort sett är utan beredskap för ett nedslag som inte är förutsagd decennier i förväg.

Ursprungligen räknade forskarna med viss (minimal) risk för krock mellan Apophis och jorden 2029 och 2036. Det fanns alltså minst 25 år att förbereda sig på. Dessvärre existerar möjligheten att en liknande asteroid på en jordkorsande bana avslöjas betydligt senare.

– Jag kan tänka mig scenarier när man upptäcker att risken är överhängande om fem år och man faktiskt inte skulle kunna göra någonting, säger Hans Rickman och berättar att en asteroid i Apophis-klass har kapacitet att ödelägga ett område stort som mindre europeiskt land.

Knuff räcker

Helt chanslösa är vi dock inte.

Flera sökprojekt är i gång för att hitta alla potentiellt farliga asteroider, främst i USA men även i Europa.

Dessutom är det är fullt tänkbart att skicka upp en rymdsond för att "knuffa" en asteroid bort från en hotfullt lågsniffande bana över jorden. Relativt lite kraft behövs för att åstadkomma en tillräckligt stor riktningsändring.

Inom den europeiska rymdstyrelsen ESA fanns ett forskningsprojekt som gick ut på att beskjuta just Apophis från en satellit, berättar Hans Rickman. En sådan knuffteknik har emellertid aldrig provats i praktiken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden