Nyheter

Mötet i Maramö hånas

Av: 

Anette Holmqvist

Josefin Westin

NYHETER

Alliansens ”nyhet” var planerad sedan länge – träffen kallas ett regisserat pr-jippo

Maramö Här grillar parti­ledarna korv och berättar att de precis har beslutat om ett Allianskonvent.

Men enligt uppgift till ­Aftonbladet var allt under mötet i Maramö planerat i förväg och klart innan de satte sig på planet till ­Småland.

– Vi har haft med oss lite underlag från partierna, det har vi, säger KD:s ­partisekreterare Acko ­Ankarberg Johansson.

Sent i går kväll flammade marschallerna utanför A­nnie Lööfs föräldrahem i Maramö utanför Värnamo. Innanför de nerdragna persiennerna satt Alliansens fyra partiledare och soffmyste.

Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna har i flera veckor försökt tona ned förväntningarna på Maramö, ett möte som kom till efter att Centerledaren Annie Lööf sågat Alliansen under sitt tal i Almedalen i somras. Inga stora nyheter var att vänta, inte heller några konkreta politiska resultat.

”Ett skämt”

I går sågades mötet i sociala medier och kallades ett skämt och ett regisserat pr-jippo. Betydelsen av ­arrangemanget har starkt ifrågasatts – särskilt eftersom partiledarna själva upprepade gånger tonat ned betydelsen.

Men när partiledarna i går kom ut efter fyra timmar i Lööfs föräldrahem hade de ändå med sig en liten nyhet till reportrarna. De hade kommit överens om att partierna ska ordna ett gemensamt Allianskonvent i juni 2014 för att markera starten på en gemensam valrörelse inför riksdags­valet.

– Det är för att visa att vi är fyra partier som vill fortsätta att regera tillsammans, sa Jan Björklund (FP).

Enligt Göran Hägglund (KD) fattades beslutet alldeles innan partiledarna gick ut för att grilla korv och ­träffa reportrar.

– Vi hade förflyttat oss till sofforna då över en kopp kaffe.

Mest formalia

Och Annie Lööf var inne på samma linje. Hon menade att partiledarna hade kommit överens om Allianskonventet vid halv tre-tiden på eftermiddagen.

Men partiledarnas insatser ska mest ha varit formalia. Enligt vad Aftonbladet erfar har regeringens samordningskansli haft ansvaret för att dra upp riktlinjerna och planera vilka nyheter som ska levereras – och i princip allt som hände i Maramö var bestämt redan innan mötet inleddes.

Partierna har träffats i flera veckor och dragit upp riktlinjerna. Allt ifrån Alliansflaggan som present till Annie Lööf, till korvgrillningen på ängen och Allianskonventet i juni nästa år har funnits på bordet.

– Det mesta har varit klart i veckor, säger en källa.

Det kommer mer

Ansvaret för planeringen har legat hos regeringens samordningskansli, men också andra nivåer har varit inblandade. Syftet har bland annat varit att inte ­riskera att Maramö endast skulle uppfattas som ett pr-jippo.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson bekräftar att partierna har träffats under en rad olika möten på olika nivåer – och att mycket var klart redan innan Maramö.

– Vi har haft med oss lite underlag från partierna, det har vi. Lite saker som vad vi gjorde sist, vad vi funderar på och vad vi vill göra nu. Men nu är det partiledarna som sitter tillsammans och funderar på hur de vill ­lägga upp arbetet.

Enligt vad Aftonbladet ­erfar kommer partiledarna i dag presentera ännu en del av det arbete som har skett i förväg.

Alliansens tidigare konvent

Juni 2014

Alliansen planerar att hålla ett ­gemensamt konvent för sina fyra partier. Mötet ska hållas efter EU-valet men före riksdagsvalet i september samma år. Plats och exakt datum är ännu inte bestämt. Enligt partiledarna är syftet att visa vilken politik Alliansen vill föra under mandatperioden 2014–2018. Dessutom att visa enighet efter en EU-valrörelse där partierna går fram var för sig i stället för som gemensam allians.

September 2007

Biografen Rigoletto i Stockholm. Konventet hölls för att de fyra partierna skulle samla ihop sig inför den fortsatta mandatperioden ett år efter valsegern 2006.

Februari 2006

Norra Latin i Stockholm. Alliansens konvent hölls inför riksdagsvalet på hösten 2006. Syftet var att förankra politiken hos de fyra olika partiorganisationerna med tanke på det gemensamma valmanifest som skulle tas fram.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter