71-årig rättsaktivist slagen av rysk polis

NYHETER

Hundratals räder mot oppositionen

En polisräd mot ryska organisationen For Human rights slutade våldsamt.

Organisationens 71-åriga ledare misshandlades och slängdes ut på gatan.

– De sparkade mig, släpade mig nerför trapporna och slängde ut mig, säger 71-åriga Lev Ponomaryov till nyhetsbyrån AFP.

Rysk polis har misshandlat en känd människorättsaktivist och en liberal oppositionsledare i Moskva.

Mitt i natten slogs dörren in till ryska människorättsorganisationen For human rights. In stormade tungt utrustad polis och civilklädda män som började rota igenom kontoret framför organisationens ledare, Lev Ponomaryovs ögon.

Samtidigt fick 71-åriga Lev Ponomaryov ta emot sparkar och slag innan han kastades ut på gatan.

Politiker misshandlad

– De sparkade mig i njuren och släpade mig med huvudet före nedför trapporna, säger Lev Ponomaryov till nyhetsbyrån AFP.

Under räden ska Sergei Mitrokhin, ledare för en liberal oppositionsgrupp i Moskva ha dykt upp på kontoret för att deklarera sitt stöd till människorättsorganisationen, varpå även han fick stryk av poliserna.

– Hans byxben var blodigt från knät och neråt, säger  Mitrokhins assistent Sophya Rusova till AFP.

Hundratals räder

Enligt Lev Ponomaryov har hans organisation och det lokala styret i Moskva haft en lång konflikt om hans organisations lokaler, som borgmästarkontoret hävdar att organisationen inte betalat för och måste utrymma.

Efter räden ska polisen ha bytt lås på lokalen och de två etablissemangskritikerna togs till sjukhus för omplåstring.

Samtidigt i St. Petersburg talade landets president Vladimir Putin inför utländska investerare och forsökte släta över synen på rysk lag som godtycklig.

De senaste månaderna har ryska myndigheter iscensatt hundratals räder mot frivilligorganisationer i landet. Den stora aktionen påbörjades i samband med en kontroversiell ny lag som kräver att grupper som får utländskt stöd registreras som utländska organisationer. Lagen är en av flera omdiskuterade lagar, varav en annan förbjuder spridandet av information om homosexualitet och jämlikheten mellan hetero- och homosexualitet.