Bråket fortsatte när kamerorna slocknat

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ROGER LUNDSTEN
Janne Josefsson, Uppdrag granskning.

NYHETER

I kvällens Debatt i SVT sa Janne Josefsson att Rädda Barnens generalsekreterare Elisabet Dahlin inte var att lita på.

Och när kamerorna stängdes av fortsatte han att kritisera organisationen som hävdar att de inte trixat med siffror.

– Det måste stämma med deras egna rapporter, det är det viktiga som måste tas fram, säger Janne Josefsson till Aftonbladet.

Under dagen har Janne Josefsson deltagit i flera radio-program och också chattat om reportaget på Aftonbladet. Reaktionerna från gårdagens program blev många. Janne Josefsson menar att han gjorde reportaget för att belysa hur organisationerna fejkar verkligheten. Och när han mötte Rädda Barnen i tv-studion hettade det till när Rädda Barnen kritiserade reportaget.

Och bråket fortsatte även efter programmet.

– Vi tycker att det är djupt oärligt att han går ut i påannonserna och på hemsidan att vi har vinklat siffrorna. Han har överhuvudtaget aldrig diskuterat det med oss. Hans stora intresse har varit vem som gjorde filmen och vem som lade ut den, säger Elisabet Dahlin till Aftonbladet. 

”Tar åt sig äran”

Men Janne Josefsson säger att han absolut inte förnekar barnfattigdom utan att han vill granska välgörenhetsorganisationerna. Som han menar vinklar om verkligheten.

– Hon säger att det var inget fel. Hon säger att det stämmer det här som sägs, att det är ett sätt att uttrycka barnfattigdom och sen säger hon att det är inga överdrifter. Hon tar åt sig äran av att stoppa det här, säger Janne Josefsson till Aftonbladet.

Han säger att det var deras förra Sverigechef som stoppade den.

– Hon vill både säga att det var okej, sedan tar hon åt sig äran att lägga ner den och sen säger hon att den inte ägt rum. Hur kan man lägga ner en kampanj som inte ägt rum?

”Grovt oärligt”

Elisabet Dahlin menar att Janne Josefsson har hakat upp sig på en kampanj som knappt hann rulla igång.

– Vi gjorde ett pressmeddelande, vi hade en chatt uppe i några månader som knappt hade några besök och en film som har färre besök än vad vi har på vår hemsida varje dag.

Hon menar att de blev felklippta i programmet och att han fått ”massor av material” av dem.

– Jag tycker att han är grovt oärlig. Vi har jobbat i tio år med att ta fram siffror som vi lyfter fram till kommuner och andra, säger hon till Aftonbladet.

Publicerad: