Nyheter

”Medicinen fick mig att mörda”

Av: 

Tord Westlund

NYHETER

Jeanette, 42, om mordnatten i brev till Aftonbladet – Blandade tabletterna med alkohol: ”Fått en knäpp”

Fembarnsmamman Jeanette Javell, 42, högg brutalt ihjäl sin pojkvän Ingemar ”Inke” Wallin, 49, med en filékniv när han sov.

Men något motiv har ­aldrig klarlagts.

– Det enda jag kan tänka mig är att jag fått en knäpp av Concerta-medicinen som jag blandat med alkohol, skriver Jeanette Jawell i ett brev till Aftonbladet.

Gävle tingsrätt dömde Jeanette Javell till 15 års fängelse för knivmordet på pojkvännen Ingemar ”Inke” Wallin, 49. I går sänkte en oenig hovrätt straffet till 14 år eftersom de anser att hennes personlighetsstörning varit en förmildrande omständighet.

Inget riktigt motiv

Med hovrättens dom skrevs sannolikt det sista kapitlet om det oförklarliga midsommarmordet i Högbo i Sand­viken. Men trots att mordet avhandlats i två domstolar har inget riktigt motiv klarlagts, annat än att Ingemar kan ha velat avsluta förhållandet.

I ett brev till Aftonbladet redogör Jeanette Javell nu för en alternativ orsak: ”Den enda förklaringen jag kan tänka mig, är att jag fått en knäpp av Concerta-medicinen (för adhd) som jag hämtat ut två dagar tidigare. Den blandat med alkohol på fastande mage förstår ju vem som helst att det kan bli fel.”

Fel dosering

Hon skriver att hon dessutom feldoserade medicinen.

”... till saken hör att jag haft uppehåll med Concertan och började med 54 mg på en gång, vilket man inte ska göra. Detta har nog inte tydligt framkommit och borde möjligtvis utredas om detta är anledningen till mitt agerande.”

Jeanette Javells försvarare, advokat Slobodan Jovicic, menar även han att medicinintaget i kombination med alkohol kan vara en förklaring till hennes kraftiga reaktion mot Ingemar, oavsett vad som skedde innan.

Efter mordet berättade Jeanette Javell ingående för en arbetskamrat hur hon väntat tills Ingemar somnat innan hon högg ihjäl ­honom. Både tingsrätten och hovrätten lade stor vikt vid ­arbetskamratens vittnesmål.

”Kan ha påverkat”

– Medicinintaget kan ju även ha påverkat hennes berättelse för arbetskamraten. Men hovrätten säger inget om medicinen alls i dom­skälen trots att jag lade den på bordet, säger advokaten.

Högg med filékniv:

Den 22 juni ringer Jeanette Javell 112 från en arbetskamrat söder om Stockholm och berättar småfnissande att hon dödat en man i Högbo i Sandviken samma natt. Polis och räddningstjänst hittar hennes pojkvän Ingemar Wallin knivhuggen till döds på golvet i sin villa. Jeanette anhålls misstänkt för mord.

Den 25 juni häktas ­Jeanette Javell av Gävle tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den 31 augusti inleds rättegången. Rätten anser henne skyldig och beslutar att hon skall genomgå en rättpsykiatrisk undersökning innan dom meddelas.

Den 31 oktober meddelar tingsrätten sin dom: 15 års fängelse. Javell överklagar.

I går sänkte hovrätten straffet från 15 till 14 år.

Concerta – för behandling av adhd

Concerta (metyl­fenidathydroklorid) ­används för att behandla adhd (attention deficit ­hyperactivity disorders) hos barn och ungdomar i åldrarna 5-18 år. Den som fått medicinen utskriven som barn kan dock även få det som vuxen.

Vanliga biverk­ningar (kan före- komma hos upp till 1 av 10 användare): Hjärtklapp­ning ­(oregel­bunden hjärtrytm), förändringar i humör, humörsvängningar eller personlighetsförändringar.

Fass, som är ett ­uppslagsverk över alla läkemedel som är godkända i Sverige, varnar för att dricka alkohol ­under behandling med Concerta, då alkohol kan förvärra läkemedlets ­biverkningar.

Källa: Fass

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: