Pagrotsky: Lööf har någonting att dölja

1 av 3
NYHETER

Annie Lööf gav många ursäkter men få svar.

När näringsministern utfrågades i KU återstod gåtan hur det har kunnat undgått henne att handlingar lämnats ut trots att det var väl känt och omskrivet – sedan i augusti.

– Hon har något att dölja, säger Leif Pagrofsky (S), tidigare riksdagsledamot.

Foto: Leif Pagrotsky (S).

När Annie Lööf i tisdags utfrågades av KU för första gången påstod hon att det inte lämnats ut några handlingar till Ekots redaktion – vilket var felaktigt. I dag förklarade Lööf att hon inte kände till att hennes medarbetare hade gjort detta.

– Det är ju väldigt allvarligt att departementet har lämnat felaktiga uppgifter både till oss och justitieombudsmannen, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) till Aftonbladet efter dagens utfrågning.

”Hon borde veta”

Det var känt redan i augusti att näringsdepartementet lämnat ut handlingar, som Aftonbladet begärt ut, till Ekot – utan att ha bett om det. Det kavlades ut i olika medier och skapade debatt. Utlämnandet av handlingarna framgår även tydligt i Kent Persson (V) och Leif Pagrotsky (S) anmälningar till KU. Ändå kände inte Annie Lööf till detta.

– Det är en stor gåta för det här är ändå en centralfråga som tas upp både i granskningsanmälningarna och mediarapporteringen. Hon borde rimligtvis har diskuterat saken redan i augusti. Det är bara det att vi kan inte bevisa att hon visste det.

KU drog slutsats

Även Leif Pagrotsky är starkt kritisk till Lööfs insats i vittnesbåset.

– Hon svarade ju inte på hans frågor. Mitt allmänna intryck är att hon har något att dölja, säger han.

Peter Eriksson uppger att han fick krama ur Lööf på svar och sedan dra sina egna slutsatser om hur allting gått till.

– Om man ska tro på henne så har hennes medarbetare vilselett både henne, justitieombudsmannen och indirekt oss i KU. Det är hennes närmaste medarbetare och det har de då gjort medvetet, säger Eriksson.

Trots det vill inte Lööf under dagens utfrågning lägga skuld på någon annan än sig själv. Hon tar det fulla ansvaret för det som har hänt som chef för näringsdepartementet.

– Personen som gjorde detta är kvar i tjänst. Beteendet verkar ha fått godkänt i efterhand, säger Pagrotsky.

Ärende tas inte upp

JO har beslutat att inte ta upp ärendet igen trots de nya uppgifterna.

– Vi kommer inte att ta upp det på eget initiativ från de nya uppgifterna som finns i media nu. Om vi får in en anmälan från Aschberg så får vi överväga det, säger Jens Västberg, handläggare på JO.

JO har sedan tidigare kritiserat regeringskansliet för att ha lämnat ut handlingarna först efter tre dagar.

– Så får man inte göra. Det kan inte finnas någon sekretess på de här handlingarna och då ska de inte heller skickas kors och tvärs för olika typer godkännanden. Så är inte tryckfrihetsförordningen uppbyggd. Den ska omgående lämnas ut. Det här tog tre dagar för länge. I ett akut nyhetsläge är det inte särskilt bra, säger Västberg.