”Stämmer någon annan gör jag också det”

Av: Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Camilla Henemark överväger nu att kontakta jurister efter pizzabilden

1 av 11 | Foto: Elisabeth Ohlson Wallin (MONTAGE)

Camilla Henemark säger att hon inte visste att bilden på henne skulle användas i det satiriska konstverket.

Nu överväger hon att kontakta jurister.

– Stämmer kungen eller någon annan, kommer jag också att göra det, skriver hon i en debattartikel i Expressen i dag.

Konstverket av Elisabeth Ohlson Wallin som visar kungen och hans vänner när de äter pizza från Camilla Henemarks nakna kropp har fått kungahuset att rasa. "Bilden är kränkande, sårande och illvillig”, skrev Hovet i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Bertil Ternert sa till Aftonbladet att Hovet "inte utesluter att gå vidare med fallet på juridisk väg".

Överväger kontakta jurister

I dag går Henemark ut på Expressens debattsida och hotar att stämma ansvariga för bilden – om någon annan gör det.

Henemark skriver att hon har respekt för Elisabeth Ohlson Wallins konstnärliga frihet och att "vi inom ramen yttrandefriheten måste tåla satir".

Trots det överväger hon nu att kontakta jurister för att undersöka vilka rättsliga åtgärder hon kan vidta.

– Stämmer kungen eller någon annan på bilden Elisabeth Ohlson Wallin eller tidskriften Tidens ansvarige utgivare så kommer jag också att göra det, skriver Henemark i debattartikeln.

Camilla Henemark skriver att flera politiker och kändisar tilldömdes skadestånd efter att ett par porrtidningar fälldes för förtal under 1990-talet för att ha publicerat falska porrbilder med ansikten på. Hon själv föll också offer för bilderna, men fick inget skadestånd.

"Munsbit mitt i gubbröran"

Därför vill hon pröva om hon har samma värde som andra i "det svenska rättssamhället, oavsett om de råkar vara statschef, politiker eller folkkära kändisar", om någon av de andra som är med på bilden skulle stämma konstnären eller ansvarige utgivaren.

Henemark menar att hon inte tillfrågats eller gett sitt tillstånd till att bilden på henne naken med pizzabitar på kroppen används i Ohlson Wallins fotomontage.

– Kommer rätten fram till att det är kränkande för någon av dessa herrar att figurera på samma bild som jag, hoppas jag att rätten också erkänner min rätt att uppfatta kränkningen som ömsesidig.

– Om det kan uppfattas som kränkande att äta pizza serverad på en naken kvinna, borde det också uppfattas som kränkande att ligga där som en munsbit mitt i gubbröran.

Publicerad: