Paret Obamas nya satsning – producera program till Netflix

avJoakim Magnå

USA:s tidigare president Barack Obama förhandlar om att producera material till streamingjätten Netflix, skriver New York Times.

Även hustrun Michelle Obama deltar.

– Presidenten och fru Obama har alltid trott på berättelsens kraft att inspirera, säger Obama-rådgivaren Eric Schultz till tidningen.

Förhandlingarna är ännu inte klara och det är oklart vad det blir för format och typ av innehåll, uppger källor med insyn i diskussionerna för New York Times. Men enligt tidningens uppgifter kommer programmen inte direkt bemöta president Donald Trump eller andra konservativa företrädare.

Källorna säger att Barack och Michelle Obama snarare vill fokusera på inspirerande berättelser.

1 av 3 | Foto: REUTERS
Paret uppges ligga i förhandlingar med Netflix.

Exklusivt för Netflix

Satsningen kommer att vara exklusiv för Netflix – som har runt 118 miljoner prenumeranter världen över – och ge det tidigare presidentparet en global plattform för att nå ut med sina budskap.

– De har alltid lyft fram berättelser om människor vars ansträngningar i det tysta förändrar världen till det bättre. Samtidigt som de funderar över sina egna framtidsplaner, fortsätter de att utforska nya sätt att hjälpa andra att berätta och dela med sig av sina personliga historier, säger Eric Schultz, rådgivare till Barack Obama, till New York Times.

Tänkbart upplägg är dokumentärer och diskussioner om Barack Obamas hjärtefrågor – som sjukvård, invandring, utrikespolitik och klimatförändringar. Michelle Obamas kamp för bättre mat i de amerikanska skolorna kan också uppmärksammas.

Hur mycket ett färdigt avtal mellan Obama och Netflix kommer att vara värt är okänt.

Även Apple och Amazon har visat intresse för att samarbeta med paret, enligt New York Times uppgifter.

”En annan planet”

Barack Obama har hållit en relativt låg profil sedan han lämnade Vita huset. Både han och hustrun skriver för närvarande på sina respektive memoarer, vilket enligt New York Times uppgifter ger de ett tillskott på över 60 miljoner dollar, motsvarande cirka 500 miljoner kronor.

Ex-presidenten har tidigare uttryckt oro för hur information och desinformation sprids – och hur det okontrollerade informationsflödet stör demokratin.

– En av vår demokratis största utmaningar är till vilken grad vi inte delar grundläggande fakta. Det ryssarna utnyttjade, men som redan fanns här, är att vi fungerar i vitt skilda informationsvärldar. Om du tittar på Fox News lever du på en annan planet än om du lyssnar på NPR (public service), sa han till David Letterman i en intervju som sändes på Netflix i januari.

ARTIKELN HANDLAR OM