Margot Wallström: ”Av intresse för oss alla”

Utrikesminister Margot Wallström och Nordkoreas motsvarighet Ri Yong-ho är mitt uppe i överläggningar.

Wallström påpekar att den pågående dialogen är viktig för att lösa krisen på Koreahalvön.

– Om vi kan använda vår roll och våra kontakter på något sätt så kommer vi göra det, säger hon.

Den svenska utrikesministern gjorde ett kort uttalande på fredagsförmiddagen. Hon började med att konstatera att ”det är klart att världen följer situationen på den koreanska halvön”.

– Säkerhetsmässigt är det här av intresse för oss alla. Just nu behövs dialog och vi är glada att vi kan ha det här mötet. Samtidigt är vi inte naiva och vill inte ge intryck av att vi kan lösa all världens problem eller den här frågan, säger Margot Wallström (S) sa hon efter ett möte i riksdagens EU-nämnd.

– Jag anser att det är upp till parterna att avgöra hur den här processen ska gå vidare. Och om vi kan använda vår roll och våra kontakter på något sätt så kommer vi göra det.

Margot Wallström svarade inte på några frågor efter uttalandet.

Samtalen mellan Ri Yong-ho och Wallström har pågått sedan i torsdags kväll. Den nordkoreanske utrikesministern landade i Sverige strax efter klockan 18.15.

Träffade Löfven

Enligt UD ska utrikesministrarna under dagen diskutera Sveriges skyddsmaktsuppdrag och säkerhetsläget på den koreanska halvön.

Under fredagsmorgonen har Ri Yong-ho även träffat statsminister Stefan Löfven i Rosenbad. Vad de talade om är oklart.

Mötet har förlängts till och med söndag, enligt SVT.

Internationella medier följer överläggningarna i Stockholm. Mötet kan vara betydelsefullt för att bana väg för ett eventuellt möte i maj mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump.

Publisert:

LÄS VIDARE