Uppgifter: Protokoll förfalskades när politiker anställde sig själva

Skattebetalarna stod för miljonnota

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett beslut om att anställa SD:s starke man Peter Wallmark, hans fru och riksdagsledamoten Henrik Vinges fru i Stockholms Stadshus fattades i strid med partiets stadgar.

Nu bekräftar ett nytt vittne att en av dem som påstås ha deltagit i beslutet befann sig på en helt annan plats.

Stämmer uppgifterna så är protokollet uppdiktat, vilket kostat skattebetalarna miljonbelopp.

Den 3 maj förra året höll Sverigedemokraternas kommungrupp möte. Kallelsen till mötet hade ingen dagordning och gick ut med mindre än 24 timmars varsel, trots att stadgarna kräver minst en vecka. Enligt kallelsen skulle mötet hållas i Stadshuset, men det hölls på partiets kansli på Katarinavägen.

Kommunfullmäktigeledamoten och kanslichefen Martin Westmont var ordförande. Peter Wallmark, Linnéa Vinge och Johan Tireland var adjungerade.

När mötet öppnats lade Westmont till en punkt om ”Bemanning efter valet”. Och när mötet avslutats hade alla fyra, samt Wallmarks fru Christina, fått sina anställningar förlängda till 2022. Protokollet signerades av samma fyra personer.

1 av 2

Befann sig inte i närheten

Minst två av de förtroendevalda måste närvara om det ska fattas beslut. Westmont var en. I protokollet står: ”Bengt Herke träder in med rösträtt och röstlängden fastställs till 2”.

Men Herke hävdar bestämt att han inte befann sig i närheten av Katarinavägen när mötet hölls. Han säger att han stod på en resebyrå i Huddinge.

Om Herke inte var på mötet stämmer inte protokollet, och beslutet om anställningarna ogiltigt.

I en intervju som 200 sekunder gjorde med Peter Wallmark, som nu är SD:s gruppledare i Stadshuset med dubbla anställningar, sa han:

”Han har signerat de protokollen som ska vara. Oavsett om han hade signerat det här eller inte. Utfallet i den arbetsordningen och beslutet hade varit ovidkommande vad han hade sagt eller skrivit, det hade varit ett majoritetsbeslut ändå….Det som protokollet stipulerat gäller. Han har varit på plats.”

Men enligt protokollet, som Aftonbladet tagit del av, har Herke inte signerat det. SD:s kansli vill inte lämna ut det.

En tidigare anställd på resebyrån Big Travel i Huddinge bekräftar nu att makarna Herke och ett annat par köpt en resa den 3 maj. Frun i det andra paret säger till Aftonbladet:

”Jag klev in på resebyrån strax före 15:00, jag är alltid noga med att passa tiden, och den första jag träffar när jag öppnar dörren är Bengt Herke….Vi hejade, kramade om varandra och frågade kort hur det var och att vi skulle höras. Jag minns speciellt den här gången eftersom det var enda gången som Bengt var på resebyrån”.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Tidigare avsnitt av 200 sekunder:

Publicerad:

LÄS VIDARE