Ambassadör varnade DN för att statsbesök skulle ställas in

avStaffan Dickson

Publicerad:
Pranab Mukherjee

Indiens Sverigeambassadör krävde att DN inte skulle publicera presidentens intervjusvar om Boforsaffären.

Hon varnade tidningen för att det kommande statsbesöket i Sverige i så fall riskerade att ställas in.

– Det är inte acceptabelt, säger chefredaktör Peter Wolodarski.

Inför Indiens första svenska statsbesök någonsin åkte DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till huvudstaden New Delhi för att intervjua landets president Pranab Mukherjee.

En bit in i den 30 minuter långa intervjun kom samtalet in på Boforsaffären och Wolodarski frågade presidenten hur nya Boforsskandaler med tillhörande korruption kan undvikas.

– Då tände han till och började uttala sig ganska utförligt om Bofors på ett sätt som jag inte riktigt hade förväntat mig. Jag märkte på folk att det här inte var vad de hade räknat med.

Pranab Mukherjee sa att Boforsaffären inte var någon skandal utan en medierättegång.

– Jag använder inte ordet skandal. Du gör det. Gör inte det, sa han till Wolodarski i DN:s intervju.

Känslig fråga i Indien

Dagen före publiceringen av intervjun fick Peter Wolodarski ett samtal från Indiens Sverigeambassadör Banashri Bose Harrison.

– Jag fick klart för mig att de ville att det här skulle utgå ur intervjun helt och hållet. Hon sa att frågan är inrikespolitiskt väldigt känslig i Indien, att den riskerar att skada de svensk-indiska relationerna och att det till och med fanns en risk att hela statsbesöket skulle ställas in när det här började snurra i indiska medier.

När intervjun publicerades i söndags hade DN dock inte gjort några ändringar.

– Vi hade med det i artikeln och skrev in det i ingressen. Jag meddelade ambassadören att det vore oetiskt av mig att ta bort en del av intervjun där presidenten blir engagerad och upprörd och att Bofors dessutom är en viktig del av den svensk-indiska historien.

Efter publiceringen har intervjun citerats flitigt i indiska medier och på tisdagen fick DN ett brev från Sverigeambassadören Banashri Bose Harrison där hon uttrycker New Delhis ”besvikelse” över publiceringen. Hon skriver bland annat att DN "vilselett" läsarna genom att korta webb-tv-intervjun.

”Jag blev förvånad”

Peter Wolodarski kallar ambassadörens påtryckningar för ”ett oblygt försök att påverka DN”.

– Jag blev förvånad eftersom Indien är världens största demokrati som har egna fria medier som granskar politiker stenhårt. Rimligen borde de vara vana vid det.

– Problemet är ett en företrädare för Indien här försöker detaljstyra vilken sorts frågor vi ska ställa till presidenten och vilka av hans svar vi ska redovisa. Det är inte acceptabelt.

Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S), har inte hört något om att Indien hotat att ställa in sitt statsbesök.

– Det är ny information för mig.

Så Indien har inte kontaktat Sverige den officiella vägen?

– Nu berättar jag bara vad jag vet. För att få reda på om det skickats någon signal behöver jag kolla upp det, men jag känner inte till att vi har fått någon sådan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM