Hjärnan bakom dåden planerade nya attacker

avNiklas Eriksson

Belgisk polis efterlyser nu Mohamed Abrini, 30.

Han ska ha setts köra en av bilarna som användes vid terrorattackerna i Paris – 30-åringen beskrivs som beväpnad och farlig.

Samtidigt uppger åklagare Francois Molins att hjärnan bakom dåden planerade att utföra fler attentat samma dag som han dödades i en polisräd.

Mohamed Abrini, 30.

tisdagskvällen utfärdade belgisk polis en internationell arresteringsorder på ytterligare en misstänkt terrorist från dåden i Paris.

Mohamed Abrini jagas nu och uppges ha setts köra en av bilarna som användes vid attackerna, skriver belgiska Le Soir.

Enligt RTL så har Abrini fångats av övervakningskamerorna på en bensinmack i Ressons vid motorvägen till Paris två dagar innan dådet. Då körde han den Renault Clio som hittades fyra dagar efter attentatet och var i sällskap med Salah Abdeslam, 26.

Övervakningsbilderna visar hur 30-årige Mohamed Abrini är på väg in i den svarta Clion med läsk i handen.

18:e distriktet fokus för utredningen

Bilen, som hyrts av den jagade Salah Abdeslam, hittades övergiven vid 18:e distriktet i Paris.

Den franska polisen har tidigare uppgett att en teori de arbetar med är att terroristerna planerat att genomföra ett dåd även i det 18:e distriktet – som inte blev av.

Enligt CNN stöds teorin av det uttalande som IS släppte dagen efter terrordåden i Paris. I filmen hyllade man ”attentaten i Paris tionde, elfte och artonde distrikt”.

Salah Abdeslam som fortfarande är på fri fot efter dåden kan vara den som skulle utföra en attack där. Enligt fransk polis har de hittat flera tecken som tyder på att Abdeslam fick kalla fötter under attentaten och flydde i panik.

Under tisdagskvällen höll också den franske åklagaren Francois Molins presskonferens i Paris. Han sa att ett av fokusområdena för utredningen nu var att reda ut om Abdeslam skulle utföra en attack i 18:e distriktet.

”Terrorhjärnan” planerade fler attacker

Molins uppgav också att den misstänkte hjärnan bakom dåden Abdelhamid Abaaoud, 29, hade planerat för ytterligare ett attentat utöver morden i centrala Paris och självmordsbombningarna i vid Stade de France.

Enligt åklagaren var planen att slå till mot affärsdistriktet La Defense, väster om Paris innerstad. De attackerna skulle ske flera dagar efter Parisattentatet. Francois Molins säger att de skulle slå till den 18 eller 19 november.

Den 18:e dödades Abdelhamid Abaaoud när polisen slog till mot en bostad i Saint-Denis.

På presskonferensen meddelade Molins också att polisen vid räden mot lägenheten i Saint-Denis där tre misstänkta terrorister dödades hittades självmordsbomber samt automatvapen.

”Jag gjorde bara en tjänst åt en vän”

Lägenhetsinnehavaren Jawad Bendaoud är nu också den femte personen som är formellt misstänkt för att ha varit direkt inblandad i terrorattackerna, skriver AP.

Bendaoud har i en fransk tv-intervju tidigare hävdat att han var ovetande om vad personerna han lånat ut sin lägenhet till hade för planer.

– Jag gjorde bara en tjänst åt några vänner, ska han ha sagt till BFM-TV.

Ytterligare två män har också gripits misstänkta för delaktighet i ”terroraktiviteter”, enligt åklagare Molins.

Abaaoud ”återvände till brottsplatserna”

Männen, som kallas Ali O och Lazez A, är båda hemmahörande i Molenbeek-området i Belgien.

Under presskonferensen avslöjade Francois Molins också okända detaljer från kvällen då terroristerna slog till mot Paris:

Abdelhamid Abaaoud ska ha befunnit sig vid Bataclan när polisen slog till för att frita gisslan och stoppa massakern på konserthuset.

Myndigheterna har genom Abaaouds mobiltelefon kunnat spåra hans rörelser och medan hans medgärningsmän under två timmar terroriserade Paris har 29-åringen befunnit sig i 10:e, 11:e och det 12:e distriktet., enligt Molins.

– Det här tyder på att Abaaoud har återvänt till brottsplatserna efter attackerna och samtidigt som myndigheterna ingrepp på Bataclan, säger åklagare Francois Molins på presskonferensen.

LÄS MER: Detta vet vi om attentatsmännen i Paris

ARTIKELN HANDLAR OM