Löfven: ”I dag sörjer Sverige med det franska folket”

avNiklas Svahn, Pär Karlsson

NYHETER

Märkbart tagen av stundens allvar

1 av 5

Statsminister Stefan Löfven (S) höll presskonferens strax efter lunch om terrorattackerna i Paris.

– De terroristattacker som vi har bevittnat är präglade av ett vidrigt hat och förakt mot människovärdet, var några av hans ord.

Statsminister höll i dag en presskonferens på Rosenbad där han kommenterade de gårdagskvällens terrordåd i Paris.

– I dag sörjer Sverige med det franska folket, var hans första ord.

Löfven hade både en svensk och en fransk flagga på kavajslaget och var märkbart tagen av stundens allvar.

– Vi tänker på offren och deras anhöriga. Vi tänker på föräldrar som har förlorat sina barn, på barn som har förlorat sina föräldrar, på liv som aldrig kommer att levas. Det här är fruktansvärda timmar för Europa, sa statsministern.

”Våra hjärtan är med er”

En svensk är död och en är skottskadad efter attackerna.

– Vi har kontakt med de anhöriga och de ska självfallet veta att hela det svenska folket och mitt deltagande och min sympati är hos dem. Våra hjärtan är med er.

Statsministern fortsatte med att Paris är en stad många svenskar har ett förhållande till och bär med sig i sina hjärtan som en symbol för sprudlande kultur med glädje och frihet.

– En attack mot Paris är en attack mot hela Europa och den fria och demokratiska världen, sa han och meddelade att Sverige erbjuder sitt stöd till Franrike.

Inte höjt hotbilden

Stefan Löfven kommenterade sen uppgifterna om att Islamiska staten skulle ligga bakom attackerna med att den ”vedervärdiga sekten” måste bekämpas.

Innan presskonferensen hade Löfven sammankallat sitt säkerhetspolitiska råd, där utrikesministern, vice statsministern, försvarsministern och inrikesministern finns med förutom han själv. På mötet fanns också Rikspolischefen Dan Eliasson och Säpochefen Anders Thornberg.

Han berättade att polisen meddelat att man höjer uppmärksamheten kring större evenemang.

– Men Säpo har inte höjt hotbilden, vi har inget ökat hot mot Sverige.

Tände ljus vid ambassaden

Efter presskonferensen begav sig Löfven till den franska ambassaden i Stockholm för att framföra sina kondoleanser till den franska ambassadören. Strax efter tände vice statsminister Åsa Romson (MP) och Gustav Fridolin (MP) ett ljus utanför ambassaden.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har också kommenterat attackerna:

– Jag reagerade med chock och fasa och sorg över det inträffade, som jag tror många gjorde. Och det ser vi nu, att hela världen reagerar. Det här är attentat som dels naturligtvis slår mot de drabbade och deras anhöriga, dels mot hela vårt samhälle, säger hon till TT.

Minst 128 personer dödades i terrorattackerna i Paris, enligt fransk polis.

Stefan Löfven meddelade också under presskonferensen att EU-länderna håller en gemensam tyst minut för offren på måndag klockan 12.

ARTIKELN HANDLAR OM