Decemberöverens-kommelsen på 30 sekunder

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Lina Siksjö
Började i december 2014 Sverigedemokraterna fällde regeringens budget, och orsakade en regeringskris. SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson tillkännagav beskedet på en presskonferens.

Det här är vad det handlar om.

■ ■ Decemberöverenskommelsen (DÖ) presenterades den 27 december 2014 och var en uppgörelse mellan alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
■ ■ Syftet var att Sverige skulle kunna regeras av en minoritetsregering. Detta genom att partierna i överenskommelsen förband sig att släppa igenom budgeten från den största partikonstellationen.
■ ■ Överenskommelsen blev av efter att Sverigedemokraterna hösten 2014 fällde regeringens budgetförslag genom att rösta på Alliansens budget i stället för sin egen eller regeringens. SD orsakade därmed en akut regeringskris.
■ ■ Sverigedemokraterna sa också att man skulle rösta ner varje budget även framöver – oavsett regering – lagt av en regering som inte förändrar dagens invandringspolitik. Det skulle innebära att man kunde få en regeringskris varje år vid budgetomröstningen, och landet skulle i praktiken vara mycket svårt att regera.
■ ■ I och med överenskommelsen kunde ett nyval undvikas.
■ ■ Enligt avtalet skulle DÖ gälla fram till valet 2022 – men överenskommelsen utsattes för hård kritik.
■ ■ En falang inom Kristdemokraterna, ledd av KDU-ordföranden Sara Skyttedal motsatte sig DÖ och vid KD:s riksting i Västerås körde en majoritet över partistyrelsen och röstade för att överge DÖ.
■ ■ I och med KD:s beslut övergav snart alla borgerliga partier DÖ och överenskommelsen föll.

För mycket text? Se den här filmen i stället

Aftonbladets ledarredaktion förklarar bråket om DÖ.

SE OCKSÅ

Aftonbladets ledarredaktion om Decemberöverrenskommelsen

Publicerad: