Ryssland: Erdogan inblandad i oljeaffärer med IS

Här är Rysslands ”bevis” för anklagelserna om Turkiets oljeaffärer med Islamiska staten.

Landets försvarsdepartment släpper nu bilder som de hävdar bevisar att president Erdogan varit involverad handel med terrorgruppen, enligt Reuters.

Turkiets president Recep Teyyip Erdogan ”och hans familj” har varit delaktig i oljeaffärer som ska ha utförts med Islamiska staten. Det uppger Rysslands vice försvarsminister Anatolij Antonov, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryska myndighetspersoner uppgav under onsdagen att de har bevis som säger att Turkiet är huvudkonsumenten av Islamiska statens olja. Bevisen ska bestå av satellitbilder som visar oljetankbilar som kör från IS territorier till Turkiet.

”Vi känner till tre rutter där olja har passerat in Turkiet”, sa myndighetspersonerna vid ryska försvarsministeriet från Moskva under onsdagen, enligt Reuters.

Under onsdagseftermiddagen släppte ryska försvarsdepartementet bilderna som de menar visar hur tankbilar fyller på med olja för att sedan korsa in i Turkiet. På en presskonferens visade de bilder där lastbilarna åker konvoj in i Turkiet och sedan hur de passerar en gränskontroll där den turkiska flaggan vajar, enligt Reuters.

Vid presskonferensen uppger Rysslands vice försvarsminister Anatolij Antonov att Turkiet är den största konsumenten av den olja som stjäls från de rättmätiga ägarna, Syrien och Irak.

– Enligt den tillgängliga informationen så är de allra högsta politiska ledarna, president Erdogan och hans familj, inblandade i de här kriminella affärerna, säger han enligt AFP.

Tjänar miljoner

Den ryska presidenten Vladimir Putin har tidigare anklagat Turkiet för att skjutit ner Rysslands stridsflygplan för att dölja oljetransporter över gränsen.

Den turkiske presidenten Erdogan har kallat uppgifterna ”rent förtal” och har lovat att avgå om de skulle stämma.

Islamiska staten tjänar miljontals kronor om dagen på sin illegala oljeexport. USA:s intensifierade bombningar av oljekällorna har dock gjort att inkomsterna från oljan minskat, enligt den arabiska nyhetssajten al-Monitor.

Sköt ner ryskt plan

Uttalandet från den ryske försvarsministern är en upptrappning av det ord- och handelskrig som råder mellan Ryssland och Turkiet. I förra veckan sköt Turkiet ner ett ryskt plan som man hävdade hade kränkt turkiskt luftrum. En uppgift som Ryssland förnekar. De båda länderna är också oense om huruvuda Turkiet varnade piloten innan planet sköts ner.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har kallat nedskjutningen ”en planerad provokation” och en rad affärs- och handelssamarbeten mellan länderna har också avbrutits.

President Erdogan har under onsdagen också kommenterat de ryska anklagelserna. Han uppger att inte har rätt att ”svartmåla” Turkiet för handel med Islamiska staten och att han ska avgå om sådana anklagelser visar sig vara sanna, skriver Reuters.

Publisert:

LÄS VIDARE