Här tänder de på bomben

avSusanna Nygren

1 av 4 | Foto: Polisen
Här kommer personerna till platsen. I väskan har de bomben.

MALMÖ. På filmen syns två män placera en bomb utanför Rättscentrum i Malmö. Sekunderna efter skakar en kraftig explosion centrala Malmö. Nu släpper polisen filmsekvenserna till media i ett försök att få fast förövarna.

– Vi hoppas på tips från allmänheten, säger Linda Pleym, pressinformatör, polisen i Malmö.

Tjugo över elva på kvällen den 30 november 2014 totalförstördes entrén till Rättscentrum av en bomb. Smällen var så kraftig att balkonger på ett bostadshus intill föll ned och en glasvägg på en skönhetssalong 100 meter bort imploderade. En person i en lägenhet skadas lindrigt av glassplitter. Smällen hördes över tre kilometer bort.

I ett sista försök att lagföra någon för brottet släpper polisen film från flera olika övervakningskameror utanför Rättscentrum.

– Vi ber alla som har hört eller sett något att höra av sig, säger Linda Pleym pressinformatör, polisen i Malmö.

”Killarna som gör det här är väldigt kalla”

På filmerna syns två personer gå över gatan till Rättscentrum. De bär på en stor väska. De placerar väskan utanför entrén. Männen böjer sig sedan ned och tänder på en stubin som sticker ut från väskan. En stund efter syns de två männen springa från platsen.

– Killarna som gör det här är väldigt kalla. De står kvar hur länge som helst efter att de har tänt på, säger Per-Eskil Hallberg, kriminalinspektör.

Flera vittnen såg när gärningsmännen flydde från platsen och de larmade polisen. Men när polispatrullen var framme hade männen hunnit långt därifrån.

Fyra månader senare, den 25 mars i år, anhålls två personer en 44-årig kvinna och en 21-årig man misstänkta för inblandning i sprängningen. Men de är nu åter på fri fot.

– De är släppta. Men misstanken mot dem kvarstår, säger Neela Frisell, kammaråklagare i Malmö.

Men nyckelpersonerna som tände på bomben har polisen ännu inte kunnat binda vid brottet. 

– Vi har våra misstankar om vilka det är. Men vi har inte tillräckligt för att plocka in någon, säger Per-Eskil Hallberg.

Polisen tror att det finns kopplingar mellan bomben vid Rättscentrum och flera tidigare sprängningar i december mot ett fastighetsbolag på Rosengård. Sedan tidigare sitter sju personer häktade för inblandning i sprängningarna. Polisen arbetar utifrån teorin att det rör sig om personer som vill skrämma rättsväsendet och fastighetsbolaget.

– Det är en hämndaktion för en vräkning av en familj, säger Per-Eskil Hallberg.

”De hatar rättssystemet”

Sprängningarna vid fastighetsbolaget liknar varandra i utförande och teknik. Polisen utreder därför dem tillsammans. Att man dessutom ger sig på Rättscentrum beror på hat, menar Per-Eskil Hallberg.

– De hatar rättssystemet. Det är därför de gör som de gör. det är den teorin vi har att gå efter, säger han.

Polisen har öppnat en särskild telefonlinje dit man kan ring med information om sprängningen vid Rättscentrum. Numret till telefonen är 0768-69 40 33.

– Även om det känns som obetydlig information vill vi ändå att man ringer. Det kan vara den lilla pusselbit vi behöver för att lösa det här, säger Linda Pleym.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott