Genomför helt unik rymdresa

1 av 4
NYHETER

På fredag beger sig astronauten Scott Kelly och kosmonauten Mikhail Kornienko ut på en särskild rymdresa.

De ska ska vara i omloppsbana i ett helt år.

– Vi vet ingenting om hur människan klarar sig i rymden så länge, skriver Nasa.

Målet med det nya uppdraget är ta människan ett steg längre ut i rymden. I höstas offentliggjorde Nasa ”Journey to Mars” och avslöjade att de planerar att placera människor på den röda planeten runt 2030. Men det krävs förberedelser.

En hel del.

Betydande pusselbitar

Astronauten Scott Kelly och kosmonauten Mikhail Kornienko är två betydande pusselbitar för att någonsin kunna nå mars. De ska tillbringa ett år i på ISS, den internationella rymdstationen.

Trots internationella spänningar, särskilt mellan USA och Ryssland, rullar rymdsamarbetet på som vanligt.

– Det finns inga gränser i rymden. Det är ett bra exempel på hur olika länder kan arbeta ihop, sa Mikhail Kornienko, vid en presskonferens tidigare i år.

Både Kelly och Kornienko är erfarana rymdfarare och har varit på ISS under ett halvår tidigare. Kelly har även genomfört två kortare rymdresor.

Förbereder för lång resa

Den data Nasa och ryska motsvarigheten Roscosmos samlar ihop ska användas för att kunna skicka människor till himlakroppar i yttre rymden, till exempel Mars. En resa som tar drygt ett år.

En speciell detalj i sammanhanget är att astronauten Scott Kelly har en tvillingbror, Mark Kelly, som också är astronaut. Eller före detta astronaut om vi ska vara helt korrekta.

Nasa kommer genomföra experiment på både Scott och Mark under det kommande året. Planen är att jämföra resultaten från rymdbrodern och jordbrodern för att hitta skillnader i hur deras kroppar fungerar och förändras.

– Det som jag tycker är mest spännande med det här är att vi kan använda rymdstationen på ett helt annat vis än tidigare. Om vi någonsin åker till rymden är det här en bra plattform för att vi ska lära oss mer, säger Scott Kelly.

En tredje rymdfarare åker också med upp till ISS. Det är kosmonauten Gennady Padalka, han kommer att återvända till jorden efter sex månader. Uppskjutet sker från rymdbasen Baikonur Cosmodrome i Kazakstan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nasa

Rymden