Anordnar fotbollskupp för nyanlända

Foto: Ola Axman
Maria Sonnerby och Henrik Teljfors på Korpen Stockholm ordnar fotbollskupp för nyanlända

avNathalie Mark

NYHETER

I mellandagarna anordnar Korpen Stockholm en fotbollskupp för nyanlända.

”Korpens slogan är 'Alla är välkomna' och nu är det perfekta tillfället att visa att det stämmer".

I Korpen Stockholms lokaler lite söder om staden är det fullt upp med planeringen inför julen – men det handlar inte om att matcha ihop ledigheter. Fokus ligger istället på att se till att allting klaffar inför fotbollskuppen för nyanlända som de anordnar i mellandagarna.

– Korpens slogan är "Alla är välkomna" och det började med att vi kände att nu är det perfekta tillfället att visa att det verkligen stämmer. Så i fotbollskommittén bollade vi lite idéer fram och tillbaka och kom fram till att en kupp vore kul, säger Henrik Teljfors, fotbollsansvarig i Korpen Stockholm.

Blandar vanliga korplag och nyanlända

Så föddes idén om Världsmästerskapet, som snart även fick stöd från Stockholms läns landsting. Under kuppen kommer vanliga korplag att blandas upp med nyanlända spelare – och intresset för att delta har varit stort.

– Vi fick stänga ansökningarna tidigt för att så många har hört av sig och velat vara med, säger Maria Sonnerby, projektledare för Världsmästerskapet.

Hon säger att hon tror att fotboll är en bra sport att testa konceptet med mixade lag på:

– Många har en relation till fotboll och som nyanländ behöver man inte kunna så mycket svenska för att vara en del av laget, säger hon.

Blir årligt arrangemang

Tanken är sedan att kuppen ska bli ett årligt arrangemang och redan i sommar kör de ännu en omgång – då i lite större skala.

– Förhoppningsvis kan vi då köra en specifik tjejturnering och kanske även få in lite fler sporter, säger Maria Sonnerby.

– Vi visste inte alls att det skulle finnas ett så stort intresse kring detta. Till exempel har vår ena domares familj erbjudit sig att laga en afghansk buffé till alla deltagare. Det är nu man ser hur mycket goda krafter det finns där ute, säger Henrik Teljfors.

ARTIKELN HANDLAR OM