Nyheter

Forskare: Skippa bantningen i januari

Av: 

Andreas Randhir Granfors

NYHETER

”Det gör ingen skillnad”

Januari är den månad på året då det säljs flest gymkort i Sverige.

Men nu har forskare kommit fram till att du lika gärna kan hoppa över den hetsiga januaribantningen – den kan till och med vara farlig.

Det är en dansk studie som visar att de ihärdiga bantningsförsöken i början av året rent av kan vara hälsovådliga. Professorn Kim Overvad har släppt en rapport som på svenska heter ”Ska vuxna danskar banta?” där han jämfört hälsan mellan de som bantar och de som inte gör det, skriver Söndagsavisen.

15 procent högre dödlighet

Overvald säger att de som har ett BMI – Body mass index, ett ungefärligt sätt att kolla om man är över- eller underviktig – som är lägre än 35 inte behöver banta. De som har över 35 bör dock försöka gå ned i vikt då de löper stor risk för ohälsa. Gränsen för övervikt, enligt BMI, går vid 25 och fetma vid 30.

– Hälften av alla danskar är överviktiga men de flesta av dem har ett BMI mellan 25 och 30. Har man det men inte uppvisar symptom på några sjukdomar så behöver man inte banta. Tar du två grupper av människor med ett BMI mellan 25 och 30 och kollar på den gruppen som bantar och jämför med den grupp som inte bantar så har den bantande gruppen 15 procent högre dödlighet.

Måttlig motion bättre

Istället för att hetsträna och banta under början av året rekommenderas hellre en måttlig motion som är lättare att hålla i under årets alla tolv månader kombinerad med en sund kost där hela tallriksmodellen ingår.

– När man håller på med dieter som går ut på att inte äta kalorier samtidigt som man tränar börjar kroppen ”äta” av sig själv. Den tar då även från muskelmassan och det sunda fettet, som sitter vid rumpan och låren, säger Overvad.

Bättre med övervikt än normalvikt

Trots att gränsen för normalvikt går mellan ett BMI på cirka 20-25 så mår människor med ett BMI på ungefär 26 bättre än de som har ett BMI på 22-23. Sjukdomar och dödlighet är mer förekommande i de lägre grupperna.

– Jag tror att Världshälsoorganisationen, som satt dessa gränser, kommer att höja gränserna för var övervikt går. Kanske inte till 30, men högre än 25 som det är i dag, säger Kim Overvad.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: