Bibel för otrogna snuskigt dyr

Publicerad 2015-10-20

I den heliga skriften från 1600-talet uppmanas till äktenskapsbrott då ordet ”inte” fallit bort från ett av budorden.

De flesta exemplar i upplagan brändes men nio stycken undgick flammorna.

Nu säljs en av syndabiblarna på auktion.

Den chockerande skriften som uppmanar människor till otrohet trycktes i England 1631, men det dröjde ett helt år innan det ödestigra misstaget upptäcktes.

I stället för ”Du skall inte begå äktenskapsbrott” står det ”Du skall begå äktenskapsbrott” i boken.

Möjligt sabotage

Englands kung Karl den förste ska ha blivit rasande när han fick kännedom om horbibeln. Han beordrade att samtliga biblar med felet omedelbart skulle brännas, vilket också skedde.

Några av böckerna klarade sig emellertid och det finns i dag, enligt Daily Mail, nio exemplar kvar av den ökända skriften. Karl den förste var så förbannad över misstaget att han drog in licensen för de två boktryckarna Robert Barker och Martin Lucas. Det är fortfarande inte helt klarlagt om det rörde sig om ett genuint misstag.

Teorin att tabben skulle vara ett sabotage, utfört av en ondskefull konkurrent i boktryckarskrået, har tidigare lanserats men aldrig riktigt kunnat bevisas.

Säljs nu på auktion

Sabotage eller inte så blev i alla fall det snuskiga misstaget början till slutet för de bägge boktryckarna. Utöver den indragna licensen åkte de även på kraftiga böter.

En av dem, Robert Barker, dog tio år senare, utfattig och i fängelse.

De nio exemplaren av den hädiska skriften är i dag mycket eftertraktade av samlare världen över. Nu auktionerar firman Bonhams ut ett av exemplaren.

Och prislappen förväntas bli snuskigt hög. Utropspriset är på omkring 200 000 kronor.

Auktionen ska hållas den 11 november.

ANNONS