IS-attack "avvärjd i London"

avMathias Asplund

Islamiska staten tog på sig två av gårdagens blodiga terrorattentat.

Men de tänkte även spränga en bomb i London.

"Vi ska slå hårt mot de otrogna, skriver hjärnan bakom planerna enligt The Sun.

Planerna ska ha grusats av en infiltratör – som jobbar åt tidningen.

Den extrema jihadistgruppen planerade att detonera bomben under en militärparad i södra London på lördagen, enligt brittiska tidningen The Sun.

Scotland yard uppger att attacken avvärjts, enligt Sun tack vare att deras mullvad blivit rekryterad av IS.

Mannen bakom ska ha skrutit om planerna.

"Vi ska slå hårt mot de otrogna, om gud vill. Slå mot deras soldater i deras eget land. Soldater som tjänstgjort i Irak och Afghanistan kommer att närvara. Hoppa in i folkmassan och detonera bomben", skrev han enligt The Sun, som hävdar att de infiltrerat extremisterna på sociala nätverk.

Hackade premiärminstern

En man vid namn Junaid Hussain utpekas som den som tagit kontakt med mullvaden. Han är son till en kaféarbetare i Birmingham och tros ha legat bakom hackerattacker åt IS "cyber-kalifat".

Han dömdes till 20 månaders fängelse 2012 för att ha hackat Tony Blairs epost och täcknamnet Trick lagt ut telefonnummer och adresser på nätet.

När han släpptes villkorligt 2013 tros han ha flytt till Syrien. Där har han anslutit sig till IS, enligt trovärdiga nyhetskällor som The Guardian.

Han tros har twittrat under namnet Abu Hussain al-Britani och ha uppmanat brittiska muslimer till jihad. Han pekas också som den som legat bakom en hackerattack mot ett av den amerikanska arméns twitterkonton tidigare i år, enligt The Guardian.

"Enkel biljett till paradiset"

Mullvaden har blivit kontaktad på det sociala nätverket Kik. Som belöning för martyrdöden utlovades en "enkel biljett till paradiset." Därefter sköttes kontakten på en krypterad meddelandetjänst.

Hussain har skickat en komplett inköpslista och en niosidig manual i bombtillverkning, som visar hur man av tryckkokare gör en bomb som är identisk med de som detonerades på Boston maraton 2013.

Han berättade hur delarna skulle inhandlas utan att väcka uppmärksamhet. Bomben skulle förvaras i en vanlig ryggsäck, likt den som dödade 52 personer och skadade över 700 i London 2005. De fick också instruktioner om hur man kan spreja råttgift på bombsplittret för att maximera skadan.

Hämnd för dödade muslimer

Terrordådet skulle genomföras som hämnd för att brittiska soldater dödat muslimer i Irak och Afghanistan. Hussain skickade över bilder och en karta över paradens färdväg.

Men i stället avslöjade The Sun planerna för polisen. Polisen har inte bekräftat tidningens uppgifter, men säger att det är "till hjälp" när journalister delar med sig av information som kan tyda på terrorverksamhet, skriver BBC. Polisen uppmanade också människor att delta i evenemanget som planerat.

ARTIKELN HANDLAR OM