Tove, 88, säger upp sitt danska medborgarskap

avMatilda Andersson

NYHETER

”Jag har fått nog av den danska flyktingpolitiken”

Foto: PRIVAT/JENS NOERGAARD LARSE/AFP/MONTAGE
Snart 89-åriga Tove Warris har sagt upp sitt danska medborgarskap i protest mot landets flyktingpolitik.

88-åriga Tove Warris bor i Malmö och har fram tills nu varit dansk medborgare.

– Jag blir så förtvivlad när jag ser hur Danmark hanterar flyktingarna. Så jag bestämde mig för att avsluta mitt danska medborgarskap, säger hon till Aftonbladet.

Foto: PRIVAT
Tove Warris flyttade från Danmark till Sverige år 1956.

Tove Warris fyller 89 år om en månad. 1956 flyttade hon och den nu avlidne maken från Danmark till Sverige för att maken fick jobb.

– Vi återvände och provade att bo i Danmark igen efter pensionen. Men efter fem år flyttade vi tillbaka till Sverige och Malmö, säger hon till Aftonbladet.

Säger upp medborgarskapet

Sedan dess har hon bott i Sverige, men pratar fortfarande danska. I veckan fick hon dock nog av hur det forna hemlandet hanterar den pågående flyktingkrisen – och bestämde sig för att säga upp sitt danska medborgarskap.

– Jag blev så förtvivlad när jag såg nyhetsrapporteringen om hur Danmark hanterar flyktingarna. Så jag loggade in på datorn och beställde hem alla papper för att avsluta mitt danska medborgarskap.

Hon la papprena i ett kuvert och skickade iväg.

– Så nu ska jag inte längre vara dansk medborgare.

Hon säger sig vara helt färdig med Danmark.

– Jag gillar absolut inte den danska flyktingpolitiken. Att de inte ens låter flyktingarna köra igenom landet för att komma till Sverige, säger hon och fortsätter:

– De både stoppar dem och vägrar ta emot dem. Det är hopplöst.

”Statsministern gör ingenting”

Den danska statsministern har hon inte mycket för.

– Han gör ingenting. Jag har inte så mycket till övers för den svenska heller, men han försöker i alla fall. Pratar med Merkel och så. Men den danske: nä, nä, nä. Han gör ingenting.

– Och det där med att danska regeringen gör reklam utomlands om de skärpta reglerna i Danmark. Flyktingar läser väl inte tidningarna?

Skänker pengar

Själv har hon länge varit engagerad i flyktingfrågan och följer noggrant nyhetsrapporteringen.

– Visst finns det lite kvar av den danska andan som vill hjälpa. Det ser jag när jag läser om de som kör flyktingarna över bron till Sverige.

Toves make dog för tre år sedan och i dag lever hon ensam som pensionär.

– Självklart skänker jag pengar, även om jag inte har särskilt mycket. Men jag skänker till organisationer med 90-konton. Jag tycker att det är bra att skicka ner pengar så att man kan hjälpa på plats.

– Och så har jag ett fadderbarn i Indien.

ARTIKELN HANDLAR OM