Svenskt bolag i byggskandal på Västbanken

Publicerad 2015-06-16

Ett svenskt byggbolag anklagas för att ha varit delaktig i en olaglig bosättning på Västbanken. Bilden är inte på den specifika bosättningen.

Ett svenskt bolag anklagas för att delvis ligga bakom en ny hemlig bosättning på Västbanken.

Nu höjs krav på att Sveriges regering ska utreda affären.

– Vi är rädda för att den svenska lagstiftningen har manipulerats för att tjäna dessa nybyggares politiska agenda och skapa en explosiv internationell kris, skriver Knessetledamoten Basel Ghattas i ett brev till regeringen.

Israeliska bosättare har i hemlighet köpt ett 9,5 hektar stort landområde på Västbanken. Fastigheten ägdes tidigare en amerikansk frikyrka, men håller på att förvandlas till en ny bosättning, avslöjar tidningen Haaretz.

Svensk bulvan

I centrum för affären står ett svenskt bolag med namnet Scandinavian Seamen Holy Land Enterprises AB. Bolaget, som bara tycks ha existerat på pappret, användes för att genomföra affären, men likviderades kort efter att köpet gick igenom.

Fastigheten på Västbanken överläts då till en amerikansk stiftelse, visar Haaretz granskning.

Bakom stiftelsen står mångmiljonären Irving Moskowitz som är känd för att tidigare ha finansierat flera israeliska bosättningar genom liknande bulvanupplägg.

Nu anklagas det svenska bolaget för att ha varit en täckmantel i syfte att komma över fastigheten utan att palestinsk insyn.

Enligt Haaretz pågår omfattande renoveringar av de åtta husen inne på det muromgärdade området. Tidningen skriver att ett 20-tal bosättarfamiljer planerar att bo där. Avslöjandet har väckt stora protester bland de palestinier som bor i området.

Kräver utredning

Aftonbladet kan avslöja att Sveriges ambassadör i Israel Carl Magnus Nesser har tagit emot ett brev gällande byggskandalen.

Knesset-ledamoten Basel Ghattas skriver i brevet att han väntar sig att svenska myndigheter bör utreda affären och ställa de ansvariga till svars.

”Den svenska regeringen är säkert medvetna om den politiska känsligheten i denna fråga. Det handlar inte om en oskyldig fastighetsaffär utan ett initiativ för att skapa en olaglig bosättning i de ockuperade områdena. Vi är rädda för att Sverige och den svenska lagstiftningen har manipulerats för att tjäna dessa nybyggares politiska agenda och skapa en explosiv internationell kris.”

Aftonbladet har utan resultat sökt representanter för Scandinavian Seamen Holy Land Enterprises.

Bolagets grundare är Gro Faye-Hansen Wenske, en kristen proisraelisk aktivist från Norge och hennes man Bruno Wenske. Paret bor i den israeliska staden Haifa. De driver bland annat en Youtube-kanal om Israel och ger ut tidningen Israels röst.

Bolaget tvångslikviderades på uppdrag av Bolagsverket 2012 och redovisade då en förlust på 53 000 kronor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln